NE Paks 2 je pobjeda ruske energetske diplomacije

Autor: Sergej Novosel Vučković , 22. studeni 2016. u 21:59
Iz Paksa se zadovoljava 36% potreba Mađarske za strujom/FOTOLIA

Američki Westinghouse tvrdi da 2014. nije ni dobio priliku dati ponudu za izgradnju mađarske nuklearke.

Izgradnja nuklearne elektrane Paks 2 u Mađarskoj, 120 kilometara južno od Budimpešte, blizu postojećeg Paksa, 2014. je povjerena ruskoj državnoj tvrtki Rosatom, a američki konkurent Westinghouse Electric Company, jedan od ponajvećih svjetskih konstruktora nuklearnih reaktora, otkrio je ovih dana da je htio taj posao, ali mu je onemogućeno da istakne svoju ponudu.  

Požalili su se Amerikanci na nejednak tretman novinarima EU portala Politico, osporavajući i tadašnju odluku Mađarske, odobrenu i od Europske komisije, da je samo Rosatom mogao zadovoljiti tehničke uvjete za izgradnju. "Potrošili smo puno novca i vremena da bismo zadovoljili zahtjeve Paksa za potrebnom tehnologijom i komercijalnim uvjetima, prije pripremanja ponude. No, iznenadili smo se kad je objavljeno da je izvođač odabran bez natječaja, jer smo vjerovali da naš reaktor nudi kovalitetnu alternativu", izjavili su iz Westinghouse i time upozorili i na, kažu, europsko kršenje vlastitih europskih pravila povećanja konkurentnosti na energetskim tržištima, pogotovo na istoku Europe gdje postoji čvrsti "zagrljaj" Rusije.

 

10 mlrd.

eura vrijedi projekt izgradnje pogona, posao dobio Rosatom

Europska komisija je na osnovu tih uvida pokrenula dvije istrage, o mogućem pogodovanju i ugrožavanju zakona o tržišnom natjecanju te o mogućnosti nezakonitog davanja državne pomoći određenoj kompaniji. No, zatim je objavila kako u konkretnom slučaju nije bilo nepravilnosti."Izravna pogodba i dodjeljivanje poslova bez natječaja je prihvatljivo i u skladu s EU propisima, a glavno uporište takvom stajalištu je činjenica da je Mađarska dovoljno dobro opravdala zašto se odlučila na potez 'tehničke eksluzivnosti'. Naime, ako tehničke i sigurnosne uvjete zadovoljava samo jedna tvrtka za koju se naručitelj potom odluči, to je kompatibilno s europskim zakonima", objasnili su u Komisiji.

Nisu se, kažu, bavili time tko financira izgradnju nuklearne elektrane, držeći se samo jamstava mađarske strane kako će svi drugi aspekti gradnje Paksa 2, osim samoga reaktora koji dakle rade Rusi, biti predmetom javnoga natječaja. Nuklearna elektrana Paks 2, projekt vrijedan 10 milijardi eura koji još nije započet, jedan je od najočitijih primjera kako Moskva koristi svoju "energetsku diplomaciju" tako da ponovno uspostavi zonu svojega strateškog utjecaja u srednjoj Europi, od 2004. punopravnom teritoriju Europske unije. Prema podacima portala Energetika-net Paks je u 2015. proizveo 15.834 gigavatsati električne energije, za 1,2 posto više nego u 2014., odnosno 52,7 posto sve domaće proizvodnje. Zadovoljila je 36,2 posto potreba Mađarske za strujom.

Komentirajte prvi

New Report

Close