NBS rok otplate gotovinskih kredita spušta na 8 godina

Autor: Poslovni dnevnik , 07. siječanj 2019. u 22:00
Gotovinski krediti postali najpopularniji u Srbiji/Duško Jaramaz/PIXSELL

Ograničenje vrijedi i za potrošačke kredite, osim za kupovinu vozila.

Gotovinski krediti u Srbiji ubuduće se neće moći otplaćivati deset godina, što je bila ponuda mnogih banaka.

Narodna banka Srbije (NBS) naložila im je da ove godine rok za otplatu gotovinskih kredita smanje na osam godina, sljedeće godine na sedam, a od 2021. na najviše šest godina.

To ograničenje vrijedi i za potrošačke kredite, osim onih za kupovinu automobila koji će i i dalje moći otplaćivati osam godina, navodi Politika. Središnja banka je ograničila i ukupnu mjesečnu zaduženost na najviše 60% plaće ili mirovine, na primjer ako netko ima neto plaću 50.000 dinara, rata ne može prelaziti 30.000 dinara.

Upravo zahvaljujući dužim rokovima otplate, mnogi dužnici su dobili manju mjesečnu ratu i tako se uspjeli uklopiti u kriterije kreditne sposobnosti. Sve ovo je urađeno, objašnjavaju u NBS-u, da se izbjegnu rizici sve većeg kreditiranja stanovništva. 

Sa značajnim padom kamata gotovinski i refinancirajući krediti su posljednjih godina postali najprodavaniji bankarski proizvod. 

Prema podacima Udruženja banka za studeni prošle godine, dug stanovništva za gotovinske, refinancirajuće i potrošačke kredite iznosi oko 500 milijardi dinara, čime su pretekli stambene u koje je plasirano oko 400 milijardi dinara. 

Komentirajte prvi

New Report

Close