Nastavljen pad graditeljskih aktivnosti u EU i eurozoni u listopadu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. prosinac 2013. u 16:10
Thinkstock

Sezonski prilagođene graditeljske aktivnosti u eurozoni su u listopadu na mjesečnoj razini smanjene za 1,2 posto, dok je na razini cijele Europske unije zabilježen njihov pad od 0,3 posto, pokazale su danas prve procjene Eurostata.

Sezonski prilagođene graditeljske aktivnosti u eurozoni su u listopadu na mjesečnoj razini smanjene za 1,2 posto, dok je na razini cijele Europske unije zabilježen njihov pad od 0,3 posto, pokazale su danas prve procjene Eurostata.

Time je pad graditeljskih aktivnosti u 17-članoj eurozoni na mjesečnoj razini ubrzan, budući da su u rujnu aktivnosti bile smanjene za 0,5 posto, nakon što je značajno revidiran preliminarni podatak kojim je procijenjen pad od 1,3 posto.

U 28-članom EU pad aktivnosti graditeljskog sektora na mjesečnoj je razini usporen, obzirom da je u rujnu pad iznosio 0,7 posto, nakon revizije preliminarnog podatka kojim je bio procijenjen u visini također 1,3 posto.

Eurostat nije objavio mjesečne podatke za Hrvatsku, navodeći da mu oni nisu dostupni, a objavljen je tek podatak za treće tromjesečje u kojem su graditeljske aktivnosti u Hrvatskoj smanjene za 0,5 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. U drugom tromjesečju zabilježen je njihov pad od jedan posto.

U EU28 graditeljske aktivnosti u trećem su tromjesečju prema prethodna tri mjeseca porasle za 2,1 posto, a u eurozoni za 1,7 posto.

Na mjesečnoj razini, prema trenutno raspoloživim podacima, aktivnosti u graditeljskom sektoru pale su u šest zemalja, dok su uvećane u njih osam. Pritom je najveći pad zabilježen u Španjolskoj, od 2,9 posto, u Slovačkoj, od 2,3 posto, i u Njemačkoj, od 1,7 posto.

S druge strane, najizrazitiji rast graditeljskih aktivnosti na mjesečnoj je razini ostvaren u Sloveniji, od 7,6 posto, u Češkoj, od 7,2 posto, i u Rumunjskoj, od četiri posto.

Na godišnjoj razini, kalendarski prilagođene graditeljske aktivnosti prema dostupnim podacima Eurostata u listopadu su smanjene u šest zemalja, ostale su nepromijenjene u Njemačkoj, dok su porasle u sedam zemalja.

U EU28 je na godišnjoj razini zabilježen njihov pad od 0,8 posto, dok su u eurozoni smanjene za 2,4 posto. Najizrazitiji pad aktivnosti pritom je zabilježen u Portugalu (15,1 posto), Bugarskoj (7,9 posto), Slovačkoj (pet posto) i Poljskoj (4,3 posto).

Po najvećem se rastu i na godišnjoj razini izdvaja Slovenija, gdje su aktivnosti u graditeljskom sektoru uvećane 27,3 posto. Slijede Mađarska i Rumunjska, s rastom graditeljskih aktivnosti od 10,7 odnosno 7,6 posto, te u Velikoj Britaniji, gdje su aktivnosti porasle za 5,1 posto.

U Hrvatskoj su aktivnosti u graditeljskom sektoru smanjene u trećem tromjesečju za 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, procjenjuje Eurostat. U drugom tromjesečju pale su na godišnjoj razini 4,6 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close