Nastavljen pad aktivnosti u kineskoj industriji u veljači

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. ožujak 2014. u 11:52
Foto: Thinkstock

Aktivnosti u kineskoj industriji zabilježile su u veljači najveći pad u sedam mjeseci, signalizirajući probleme u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu.

Aktivnosti u kineskoj industriji zabilježile su u veljači najveći pad u sedam mjeseci, signalizirajući probleme u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu, pokazalo je danas pomno praćeno istraživanje britanskog bankovnog diva HSBC-a.

Indeks menadžera nabave (PMI) za Kinu, koji prati proizvodne aktivnosti u tvornicama i radionicama, pao u prošlom mjesecu na 48,5 bodova, čime je HSBC blago povisio preliminarnu procjenu, od 48,3 boda. Njegova je konačna vrijednost ipak i dalje najslabija od srpnja kada je iznosila 47,7 bodova, pokazuju podaci banke.

Indeks je pozorno praćeno mjerilo zdravlja tog azijskog gospodarska, pri čemu vrijednosti iznad 50 bodova ukazuju na rast aktivnosti a one niže na njihov pad.

U siječnju indeks je iznosio 49,5 bodova i signalizirao je pad aktivnosti prvi puta u šest mjeseci.

"Rizici sada ukazuju na moguće usporavanje rasta bruto domaćeg proizvoda", zaključio je Qu Hongbin, ekonomist HSBC-a u Hong Kongu. Dodaje da bi vlada trebala podesiti mjere kako bi "stabilizirala tržišna očekivanja i tempo rasta u nadolazećim tromjesečjima".

Izvješće HSBC-a objavljeno je nakon što je kineski zavod za statistiku u subotu objavio da je njegov službeni PMI u veljači pao na najnižu razinu u osam mjeseci od 50,2 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close