Nastaje novi globalni proizvođač gnojiva

Autor: Poslovni dnevnik , 28. rujan 2014. u 21:59
Yara je najveći proizvođač dušičnih gnojiva

Udruživanjem Yare i CF Industries stvorila bi se kompanija vrijedna 27,5 mlrd. dolara.

Norveška Yara i američki CF Industries objavili su da pregovaraju o ravnopravnom spajanju, kojim bi nastao globalni proizvođač gnojiva vrijedan 27,5 milijardi dolara, prenosi Al Jazeera.

Norveška je kompanija najveći proizvođač dušičnih gnojiva u svijetu, ima pogone u 150 zemalja i razgranatu distribucijsku mrežu.Spajanjem s američkim CF-om osigurali bi značajne proizvodne kapacitete u SAD-u,gdje su troškovi proizvodnje niži zbog jeftinog plina, glavne sirovine za proizvodnju dušičnih gnojiva.

 

36,2posto

Yare u vlasništvu je norveške države

Ukupna tržišna kapitalizacija novonastale tvrtke iznosila bi 27,5 milijardi dolara, što bi ju svrstalo uz bok kanadskom Potash Corpu, najvećem svjetskom proizvođaču gnojiva, vrijednom 28,9 milijardi dolara, prenose agencije.Iz Yare, koju se lani spominjalo u kontekstu privatizacije hrvatske Petrokemije, izvijestili su u priopćenju da su pregovori s američkom tvrtkom u početnoj fazi, uz napomenu kako nema jamstava da će dogovor biti postignut. Najveća prepreka postizanju sporazuma o spajanju vjerojatno će biti Vlada Norveške, s obzirom da je 36,2 posto Yare u vlasništvu norveške države.

Komentirajte prvi

New Report

Close