Nasilje u Pojasu Gaze podiglo cijene nafte na 111 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. studeni 2012. u 15:44
Epa

Cijene nafte porasle su u četvrtak na londonskom tržištu na 111 dolara za barel budući da je nasilje u Pojasu Gaze potpirilo zabrinutost za opskrbu, potisnuvši u drugi plan bojazni da bi usporavanje globalnog gospodarstva moglo zakočiti potražnju.

Cijene nafte porasle su u četvrtak na londonskom tržištu na 111 dolara za barel budući da je nasilje u Pojasu Gaze potpirilo zabrinutost za opskrbu, potisnuvši u drugi plan bojazni da bi usporavanje globalnog gospodarstva moglo zakočiti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 1,39 dolara, na 111,00 dolara da bi se naknadno stabilizirala na 110,77 dolara. Dan ranije zaključila je trgovinu u plusu 1,35 dolara. Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 18 centi višoj cijeni, od 86,50 dolara. Jučer je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u plusu 94 centa.

Hamas je ispalio više desetaka raketa na jug Izraela, ubivši tri osobe, a Izrael je pokrenuo brojne zračne napade na Pojas Gaze. Njihov vojni obračun sve više počinje sličiti na sveopći rat.

Otponac za rast cijena bila je izjava egipatskog predsjednika Mohameda Mursiha da su izraelski napadi na Pojas Gaze "neprihvatljivi" i da će dovesti do nestabilnosti u regiji.

Hamas je izdanak Muslimanskog bratstva koje sada kontrolira Egipat, najmoćnijeg arapskog susjeda Izraela i ključnog partnera u mirovnom ugovoru iz 1979. koji je jedini štit stabilnosti u regiji.

Sukobi potpiruju strah za sigurnost regije u kojoj se proizvodi trećina svjetske nafte.

"Trenutno je teško zamisliti pad cijena, bar dok je napetost u regiji snažna", zaključio je Filip Petersson stockholmskog SEB-a.

Napetost na Bliskom istoku potisnula je u drugi plan podatak o opetovanom klizanju eurozone u recesiju u trećem tromjesečju, po drugi puta od 2009.

Bruto domaći proizvod (BDP) eurozone pao je 0,1 posto u trećem tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca, dok je rast u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, usporio na 0,2 posto.

Takvi rezultati navode na zaključak o posustajanju rasta svjetskog gospodarstva, što bi se moglo negativno odraziti na potražnju za naftom, upozoravaju analitičari.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 106,21 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close