Napuste li Kinezi Pirej upitno i njihovo ulaganje u prugu Beograd-Budimpešta

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2015. u 22:00
Hoće li i pruga Beograd-Budimpešta doživjeti sudbinu Južnog toka

Pruga između Srbije i Mađarske dio je projekta za dostavu kineske robe u Europu preko Grčke.

Aleksandar Vučić, premijer Srbije, razgovarao je u petak s Aleksisom Ciprasom, grčkim premijerom, te je kako navodi Tanjug, "izrazio uvjerenje da odluka o Pireju neće utjecati na prugu Beograd-Budimpešta".

Taj poziv i priopćenje srpskog Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture istoga dana, prema kojem će gradnja pruge početi u dogovorenim rokovima, do kraja godine, dobro pokazuju paniku koja je zahvatila Srbiju nakon odluke nove grčke vlasti da zaustavi prodaju 67 posto udjela u Luci Pirej, za što se već javila kineska kompanija Cosco. Strah u Beogradu temelji se neizvjesnosti koju grčka odluka unosi u plan da se s pomoću kineskih sredstava izgradi brza pruga Beograd-Budimpešta, kao dio većeg projekta kojim bi se u konačnici željeznicom, za dostavu kineske robe, povezala najveća grčka luka Pirej sa Srednjom Europom.

 

67posto

udjela u grčkoj Luci Pirej žele kupiti Kinezi

Prošle godine o tome je potpisan sporazum između Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije.Ipak, u srpskim stručnim krugovima prevladava optimizam da neće doći do gašenje željezničkog projekta povezivanja Beograda i Budimpešte brzom prugom. Saša Đogović, iz Instituta za tržišna istraživanja, kaže da ne vjeruje kako će se ponoviti slučaj s Južnim tokom, tj. da će Kinezi jednostrano odustati od pruge. "Kinezi su koncesionari te luke, tako da će oni to dobro iskoristiti. Što će se dogoditi po isteku koncesije tek ćemo vidjeti, ali trenutno to ne ugrožava dogovor kineske i srpske vlade", uvjeren je Đogović.

Prema njegovom mišljenju, za Srbiju je najbolje rješenje da se projekt modernizacije pruge Beograd-Budimpešta provede putem koncesije, a da Kinezi u potpunosti investiraju u izgradnju i održavanje te infrastrukture. Pruga Beograd-Budimpešta, kaže Đogović, ima smisla za Srbiju tek kada bi se potpuno povezala s Lukom Pirej. Milojko Arsić, ekonomist, uvjeren je da će Grci i Kinezi postići sporazum oko Pireja. "Grčkoj je potreban novac i neće potpuno odbiti suradnju sa Kinom, i možda to preraste u koncesiju, ugovor o najmu ili poseban ugovor o iznajmljivanju prostora", kaže Arsić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close