Napušta vođenje lanca kafića i ulazi u predsjedničku utrku

Autor: Sergej Novosel Vučković , 06. lipanj 2018. u 08:09
Schultz (65) je u Starbucksu četrdesetak godina/REUTERS

Howard Schultz stvorio je američku kulturu ispijanja kave, Trumpov je kritičar i priznaje da je sve otvoreniji za svoj politički angažman.

Više od četrdeset godina karijera Howarda Shultza (65) bila je vezana uz Starbucks, američki lanac kafić, s više od 28.000 lokala u 77 zemalja svijeta (uskoro i u Srbiji, u Hrvatskoj ga (još) nema).

Od 1986. mu je, uz prekid od 2000. do 2008. bio i glavni izvršni direktor, a od lani i glavni direktor, što će biti još samo 20 dana. Upravljačku palicu predat će Kevinu Johnsonu i posvetiti se osobnom napretku. Budući da je Schultz Starbucks učinio globalno prepoznatljivim brendom (kad je postao šef imao je 11 lokala!), američka poslovna zajednica i analitičari pitaju se kojim će smjerom ići nasljednik, ali još važnije i što "kuha" Schultz, koji je trajno 'smućkao' američku kulturu pijenja kave. 

Johnson ima zadatak obnoviti rast Starbucksa na domicilnom američkom tržištu i nastaviti započetu ekspanziju u Kini, što su teški izazovi, reći će analitičar BMO Capital Marketsa Andrew Strelzik. "On uklanja 'sigurnosnu mrežu' starog liderstva i suočava se s neizvješnošću zbog rivalstva vrhunskih kafića i pristupačnih fast food lanaca", ističe analitičar, dok osnivač hedge fonda Seabreeze Partners Management Douglas Kass daje naslutiti novo poglavlje Schultzova života.

"Nudio sam mu da pripremi kandidaturu za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke za izbore 2020. Mislim da je za to sposoban", kaže on. Iako je biznismen, po Forbesu procijenjen na bogatstvo od 2,8 milijardi dolara, negirao ikakve političke ambicije, nedavno je CNN-u kazao da je ipak otvoreniji toj ideji. "Namjeravam razmišljati o rasponu mogućnosti, a što može uključiti i javnu službu", priznao je Howard Schultz.

Smatraju ga liberalnom osobom otvorenom prema gay brakovima i imigrantima, kojih je početkom 2017. najavio zaposliti 10.000 u pet godina. Ne libi se kritizirati američke republikance i politiku predsjednika Donalda Trumpa, smatrajući da smanjene korporativnog poreza nije dobro. "Duboko sam zabrinut za našu zemlju i rastuće podjele u njoj i njen položaj u svijetu. Ubuduće želim vidjeti kakva može biti moja uloga da to promijenim", kazao je CNBC-u i New York Timesu ovih dana i dodatno 'začinio' spekulacije o političkom angažmanu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close