Napredak, ali bez razumijevanja

Autor: Poslovni dnevnik , 16. prosinac 2018. u 21:59
Foto: Reuters

Završen skup o klimatskim promjenama.

Izaslanici dvjestotinjak zemalja sudionica skupa COP24 u Katowicama uspjeli su prevladati političke razlike i u subotu postigli dogovor oko pravila za primjenu Pariškog sporazuma protiv klimatskih promjena, no kritičari upozoravaju da dogovor nije dovoljno ambiciozan da spriječi opasne posljedice globalnog zagrijavanja. Nakon dva tjedna razgovora u poljskim Katowicama, na konferenciji koja je trajala 24 sata dulje nego što je bilo planirano, države su konačno postigle konsenzus o detaljnijem okviru za Pariški sporazum iz 2015. kojim se želi smanjiti rast temperature u svijetu znatno ispod dva Celzija.

“Bio je to dug put (…) to nije bila laka zadaća”, rekao je poljski predsjednik skupa COP24 Michal Kurtyka. “Utjecaj ovog paketa mjera je pozitivan za svijet. Malo nas više približava ostvarenju planova iz Pariškog dogovora”, dodao je, nakon čega su mu se na pozornici pridružili voditelji izaslanstava iz čitavog svijeta. “Upute za uporabu” Pariškog spoarzuma na 156 stranica pripremane su tri godine i dovršene u ovih 14 dana – i nekoliko noći – teških pregovora, a određuju načine praćenja djelovanja pojedinih zemalja. Zemljama u razvoju je ostavljena mogućnost fleksibilnijeg pristupa.

U Katowicama se nisu čule najave o daljnjem smanjenju ispuštanja stakleničkih plinova koje je dosad bilo nedovoljno. “Nije lako postići dogovor tako specifičan i tehnički sporazum. Ovim paketom učinili ste tisuću malih koraka naprijed. Možete biti ponosni”, rekao je Kurtyka izaslanicima. Neke države i skupine za zaštitu okolišu kritizirale su konačan tekst jer nije dovoljno ambiciozan u smanjenju emisije stakleničkih plinova kako bi se dovoljno ograničilo rast temperatura. Zemlje su “ostvarile napredak, ali ono što smo vidjeli u Poljskoj je temeljni nedostatak razumijevanja sadašnje krize”, ocijenio je Manuel Pulgar-Vidal iz WWF-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close