Nakon ugradnje spinalnog implantata paralizirani pacijenti miču nogama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. travanj 2014. u 14:39
Foto: Thinkstock

Uspjeh, iako na malom broju pacijenata, pruža nadu da potpuno nova metoda liječenja može pomoći mnogima od šest milijuna paraliziranih Amerikanaca uključujući 1,3 milijuna s ozljedama kralješničke moždine.

Nakon ugradnje spinalnog implantata pacijenti koji su više od dvije godine bili paralizirani od struka na dolje i kojima je rečeno da je njihovo stanje beznadežno vratili su ograničenu sposobnost micanja nogama i stopalima iako ne mogu hodati nakon što je električni uređaj implantiran u njihovu kralješnicu, objavili su u utorak američki znanstvenici.

Uspjeh, iako na malom broju pacijenata, pruža nadu da potpuno nova metoda liječenja može pomoći mnogima od šest milijuna paraliziranih Amerikanaca uključujući 1,3 milijuna s ozljedama kralješničke moždine.

Nova metoda mogla bi koristiti čak i onima čiji se slučajevi smatraju beznadežnima pa im čak nije ponuđena ni daljnja rehabilitacija, kažu znanstvenici.

Rezultati bacaju sumnju na ključnu pretpostavku o ozljedi kralješničke moždine da je preduvjet liječenja da se oštećeni neuroni obnove ili da se zamijene primjerice matičnim stanicama. Oba pristupa pokazala su se teškima a u slučaju matičnih stanica i kontroverznima.

"Važna je poruka da osobe s ozljedom kralješničke moždine od kakve su patili ti ljudi više ne trebaju misliti da su doživotno osuđene na paralizu", kaže Roderic Pettigrew ravnatelj Nacionalnog instituta za biomedicinsko snimanje i bioinženjerstvo pri Nacionalnom institutu za zdravlje. "Oni mogu postići neku razinu pokretljivosti" što je nazvao prekretnicom u istraživanju ozljeda kralješničke moždine.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Brain.

Djelomični oporavak koji je postignut kod beznadežnih slučajeva sugerira da liječnici i stručnjaci za rehabilitaciju prerano dižu ruke od milijuna paraliziranih. Fizikalna terapija može imitirati neke aspekte električne stimulacije koju naprava pruža, kaže Susan Harkema sa sveučilišta u Kentuckyju koja je vodila istraživanje.

"Jedna od stvari koju pokazuje ovo istraživanje je da postoji više potencijala za oporavak pacijenata s ozljedom kralješničke moždine čak i bez električne stimulacije", kazala je.

Istraživanje je proizašlo iz jednog slučaja kojeg je tim opisao u 2011. Bejzbolska zvijezda Rob Summers koji je paraliziran u prometnoj nesreći od vrata na dolje 2009. dobio je epiduralni implantat nakon kojeg je stao na noge. Njegov djelomični oporavak tada je postao medijska senzacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close