Nakon razočarenja investitora dionice Telekoma Slovenije izgubile desetinu vrijednosti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. travanj 2015. u 12:39
Foto: Thinkstock

Dionice Telekoma Slovenije u utorak su izgubile skoro desetinu vrijednosti nakon informacije da je u konačnici obvezujuću ponudu na tender za prodaju Telekoma dao samo britanski investicijski fond Cinven, dok je njemački Deutsche Telekom, koji se mjesecima spominjao kao najvjerojatniji strateški partner, na kraju odustao.

Dionice Telekoma Slovenije u utorak su izgubile skoro desetinu vrijednosti nakon informacije da je u konačnici obvezujuću ponudu na tender za prodaju Telekoma dao samo britanski investicijski fond Cinven, dok je njemački Deutsche Telekom, koji se mjesecima spominjao kao najvjerojatniji strateški partner, na kraju odustao.

Vrijednost dionice Telekoma Slovenije u prvim je satima trgovanja na Ljubljanskoj burzi u utorak izgubila 9,22 posto vrijednosti u odnosu na ponedjeljak i pala na 116 eura, odražavajući nepovjerenje vlasnika da će teleoperater ove godine biti stvarno prodan uz cijenu koja bi im osigurala premiju.

Slovenska vlada je prije dvije godine na listu tvrtki i banaka s državnim udjelima koje je odlučila prodati stavila i Telekom Slovenije, raspisavši s povezanim tvrtkama i fondovima natječaj kojim se prodaje 72 posto Telekomovih dionica.

Riječ je o trećem pokušaju prodaje u zadnjih desetak godina, a prijašnji su postupci bili zaustavljeni zbog ocjene vlasnika da nije postignuta prava cijena u pregovorima s potencijalnim kupcima.

Islandska tvrtka Skipti za dionicu Telekoma Slovenije nudila je prije 8 godina čak 400 eura, u vrijeme investicijskog "balona" na tržištu, prije izbijanja financijske krize, ali je ponuda bila odbijena.

Prema ocjenama slovenskih burzovnih analitičara, koje prenose mediji, natječaj za Telekom Slovenije na koji je konačnu ponudu dao britanski Cinven veliko je razočarenje za vladu premijera Mire Cerara, a malo je vjerojatno da će ponuda biti prihvaćena i da će Telekom biti prodan ove godine.

Prema nekim špekulacijama, britanski je fond ponudio između 105 i 115 eura za dionicu, što se ocjenjuje lošom cijenom koja bi mogla biti odbijena, a postupak privatizacije prekinut.

Premijer Miro Cerar izjavio je u ponedjeljak da se vlada ne miješa u postupak privatizacije koju vodi Slovenski državni holding (SDH), tijelo koje upravlja državnim vlasničkim portfeljom, ali da cijena nije zanemariv element iako bi želio da Telekom Slovenije dobije strateškog vlasnika koji bi se brinuo za daljnji napredak slovenskog operatera na tržištu i njegov tehnološki razvitak.

Računa se da bi Deutsche Telekom bio poželjni potencijalni partner ako bi ponudio odgovarajuću cijenu. No, oko toga pitanja u koaliciji koju vodi Cerar i dalje postoje neslaganja jer su Socijalni demokrati (SD), najmanji partner u Cerarovoj trostranačkoj koaliciji, neskloni prodaji državnog vlasništva.

Postoje špekulacije da je Deutsche Telekom od davanja ponude u konačnici odustao nakon skandala s bivšim ministrom obrane Jankom Veberom, kojega je premijer Miro Cerar smijenio zbog njegovih izjava o prodaji Telekoma.

Veber je član Socijalnih demokrata (SD), a tvrdio je da bi Slovenija prodajom Telekoma Nijemcima oslabila svoj obrambeni sustav i povjerljivost komunikacija, što je Cerar ocijenio nedopustivim miješanjem vojske u civilne poslove.

Komentirajte prvi

New Report

Close