Nakon muških, i ženske spolne stanice nebitne za oplodnju

Autor: Judita Rogina , 01. studeni 2009. u 22:00

Znanstvenici sa Sveučilšta Stanford smatraju da bi mogli pronaći lijek protiv neplodnosti u idućih pet godina, a osnova mu je uzimanje stanica kože i pretvaranje u spolne stanice

Znanstvenici sa sveučilšta Stanford smatraju kako bi mogli pronaći lijek protiv neplodnosti u idućih pet godina. Kako su nedostaci u razvoju muških i ženskih spolnih stanica jedan od glavnih uzroka neplodnosti, ljudske spolne stanice koje su proizvedene u laboratoriju mogle bi promijeniti roditeljstvo.

Istraživanje se, osim pronalaska lijeka protiv neplodnosti, bavi mogućnošću da se osobama koje su ostale sterilne uslijed podvrgavanja tretmanima za liječenje raka, omogući da imaju svoju vlastitu, biološku djecu. Projekt na Stanfordu, koji financira Američka vlada, radi na ženskim “čudotvornim pilulama” koje omogućavaju odgodu menopauze, te na taj način produljuju vremenski period u kojem žene mogu imati djecu. Za proces dobivanja spolnih stanica istraživački je tim koristio matične stanice uzete iz embrija u prvim danima života. Znanstvenici se nadaju kako će postupak dobivanja spolnih stanica biti moguć i iz stanica ljudske kože. Ženske spolne stanice dobivale bi se iz stanica ženske kože, a muške spolne stanice dobivale bi se iz muške kože. Stanice kože trebale bi prije pretvaranja u spolne stanice, proći prilagodbu. Tim bi procesom bila smanjena mogućnost odbacivanja embrija od strane vlastitog tijela. Proizvodnjom spermija iz ženskih stanica kože, omogučilo bi se homoseksualnoj populaciji da također imaja vlastitu biološku djecu, iako je upitno je li moguće stvoriti muške spolne stanice iz stanica ženske kože, koje ne sadrže muški, y kromosom. Takva otkrića otvaraju mnoge moralne i etičke dvojbe. Mogućnost da djeca na svijet dolaze umjetnim putem, što bi značilo da su žene i muškarci izuzeti iz prirodnog procesa stvaranja djece, protivnici istraživanja smatraju pogrešnim. “Upotreba umjetno stvorenog zametka u reprodukciji bi štetno utjecali na odnose među članovima obitelji. Niti u jednom slučaju, pa tako ni u svrhu velikih medicinskih postignuća, nebi se smjelo napustati temeljna etička načela, kao što je čuvanje prava na život” smatra Anthony Ozimic iz Drustva za zaštitu nerođene djece.

Proces uzgajanja

Pretvaranje u spolne stanice
Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford u Kaliforniji pronašli su pravi koktel kemikalija i vitamina da potaknu formiranje matičnih stanica u spolne. Muškarci i žene uzgajt će svoje spolne stanice kako bi ih koristili za umjetnu oplodnju.

Ženski problem
Ovo otkriće također potencira mogućnost muških jajašca rađenih od kože muškarca i ženske sperme rađene od kože žene. Nnogi znanstvenici skeptični su o mogućnostima stvaranja sperme iz ženskih matičnih stanica, kojima nedostaje muški kromosom Y.

Komentirajte prvi

New Report

Close