Nakon 20 godina Barbie opet ‘prosi’ Transformere

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 07. veljača 2016. u 22:00
Hasbro uz Transformere drži i igru Monopoly/REUTERS

Mattel je 1996. za kupnju Hasbroa ponudio 5,2 milijarde dolara, ali se povukao revoltiran nekorektnim izjavama.

Američki proizvođač igračaka Mattel, čiji je najpoznatiji brend lutka Barbie, planira spajanje s drugim najvećim proizvođačem igračaka na svijetu – Hasbrom koji drži igračke Transformeri. Ukoliko se dvije kompanije spoje, nastao bi najveći svjetski proizvođač igračaka s tržišnom vrijednošću od 20 milijardi dolara.

 

1992godine

predstavljena najprodavanija Totally Hair Barbie

Promijenjene okolnosti
O pregovorima je izvijestio Bloomberg na osnovi izvora upućenih u slučaj. Prenijeli su da je ovaj put Hasbro inicirao spajanje, no sumnja se i da do konsenzusa možda ipak neće doći jer je Mattel za Hasbro 1996. godine bezuspješno ponudio 5,2 milijarde dolara. Mattel je, nedugo nakon, ponudu revoltirano povukao zbog Hasbrovih medijskih istupa koje je ocijenio nekorektnima. Situacija je danas ipak drugačija jer je Mattel izgubio dio tržišta, dok je Hasbro ojačao. Također, prošle je godine danski Lego od Mattela preuzeo vodeću poziciju na tržištu igračaka s prihodom u 2,1 milijarde dolara u prvom polugodištu, dok je Mattel uprihodio 1,9 milijardi dolara u istom razdoblju. 

 

150karijera

imala je Barbie, među njima i astronautkinje

Problem monopola
Ukoliko se dogovor postigne, zbog potencijalne monopolske pozicije zasigurno neće umaknuti ni radaru tržišnih regulatora. Vijest o mogućem spajanju dolazi nakon što je Mattel na tržište izbacio novu generaciju Barbie lutaka u nekoliko različitih boja kože i različitih oblika tijela, što je odgovor na konstantne kritike upućene kompaniji da postavljanjem visokih kriterija negativno utječu na djecu. Vrijednost dionica Matella u četvrtak je skočila 8,2 posto, a Hasbrovih 4,6 posto, a obje su kompanije zasad nedostpne za komentar.

Komentirajte prvi

New Report

Close