Nakon 12 godina Slovenac odustao od gradnje Era Cityja u Skopju

Autor: Poslovni dnevnik , 01. rujan 2014. u 09:53
U Skopju je Era trebala graditi trgovački i zabavni centar, poslovne zgrade i hotel

Gvido Omladič, vlasnik tvrtke Era iz Velenja, prodaje zemljište na Skopskom sajmu, nakon što je Era morala u prisilnu nagodbu.

Nakon dvanaest godina neuspješno je završena priča o gradnji velikog poslovno-trgovačkog centra Era Cityja u Skopju. Gvido Omladič, vlasnik Ere iz slovenskog Velenja objavio je da prodaje zemljište na Skopskom sajmu, nakon što je Era morala u prisilnu nagodbu.

To je potpuno protivno optimističnim najavama iz veljače prošle godine kada je Omladič najavljivao da će konačno završiti veliki projekt, koji je u makedonskoj javnosti prozvan "najveća skopska građevinska jama".Naime, u veljači 2013. godine Omladič, koji je zemljište u Skopju kupio prije 12 godina, potpisao je sporazum o gradnji poslovno-trgovačkog centra u Skopju s Grupom TriGranit, a plan razvoja nekretnine Grupe Era uključivao je novi gradski centar, Era City, koji se trebao graditi u neposrednoj blizini centra Skopja uključujući trgovački i zabavni centar, poslovnu zgradu i hotel.

 

130mil.

eura trebala je biti vrijedna gradnja Era Cityja na Skopskom sajmu

Árpád Török, izvršni direktor tvrtke TriGranit Development Corporation, tada je rekao: "Naša tvrtka ima značajno iskustvo u razvoju novih gradskih centara. WestEnd City Center u Budimpešti, Bonarka u Krakowu, ili City Center u Poznanju, odlični su primjeri naših brojnih referentnih projekata u središnjoj i istočnoj Europi. Uspješno smo razvili Arena Centar, najveći trgovačko-zabavni centar u Zagrebu i Arenu Zagreb, multifunkcionalnu sportsku arenu koji su kao projekti vrlo slični aktualnim projektima Era u Skopju". TriGranit je, također, trebao biti uključen u upravljanje i organizaciju događanja Skopskog centra za organizaciju međunarodnih sajmova i izložbi.

No, ubrzo nakon potpisivanja sporazuma TriGranit se povukao iz 130 milijuna eura vrijednog projekta jer Omladič nije plaćao svoje obveze. Sada je protiv njega, prema pisanju lista Finance, Trigranit podignuo tužbu. Komercijalna banka iz Skopja navodno želi oduzeti imovinu tvrtke Era, ali je Omladič nekako uvjerio bankare da će sam pronaći kupca."Ne, to nije istina. Mi imamo uređene odnose s bankama. Ali je zemljište u postupku prodaje. Očekujem da ću ga prodati do kraja godine", kaže Omladič. Grupa Era je vlasnik 55.000 četvornih metara Skopskog sajma, najvećeg centra za izložbe i sajmove u Makedoniji, koji je dio zemljišta velikog 16 hektara u vlasništvu kompanije. 

Propast tvrtke

Trgovine prodali Mercatoru

Grupa Era je do 2005. bila jedan od najvećih slovenskih trgovaca, ali tada je svoje trgovina u Sloveniji i Hrvatskoj, prodala Mercatoru u kojem je tada na ćelu bio Zoran Janković, sadašnji gradonačelnik Ljubljane.  Prije prodaje Era je imala 140 prodajnih mjesta u Sloveniji i inozemstvu i gotovo 3000 zaposlenih, a imala je prihode od 300 milijuna eura. U ožujku 2014. Era je zbog velikih dugova slovenskim bankama morala u prisilnu nagodbu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close