Naknadu štete od VW-a traži 6024 slovenska kupca

Autor: Poslovni dnevnik , 11. travanj 2018. u 14:47
U Sloveniji je prodano oko 40 tisuća spornih automobila/FOTOLIA

Fond rizičnog kapitala Financialright podnio je tužbu protiv Volkswagena u ime slovenskih potrošača.

Slovenski oštećenici iz Volkswagenove dizel afere mogu se nadati naknadi štete. Fond rizičnog kapitala Financialright iz Hamburga 29. ožujka protiv Volkswagena (VW) je podnio tužbu za naknadu štete u ime 6024 slovenska potrošača, kupaca VW vozila s uređajem koji lažno mjeri emisiju ispušnih plinova. Oni traže povrat sredstava, a od kupaca se očekuje da će vozilo vratiti proizvođaču, piše Delo.

U Europi ostaje samo sud
Akcija je rezultat kampanje PreVWara, koju je organizirala slovenska organizacija potrošača (ZPS) zajedno s spomenutim njemačkim fondom. Volkswagen, koji je u svijetu prodao više od 11 milijuna takvih vozila marke Audi, Seat, Škoda i Volkswagen (proizvedene od 2007. do 2015.) u Americi je priznao svoju pogrešku i kupcima oko 5000 vozila isplatio više od 20 milijuna dolara naknade, kao i kaznu regulatoru tržišta.

 

20 milijuna

dolara naknade platio je VW američkim kupcima vozila

U Europi VW to nije uradio, što je logično jer je njegov "grijeh" s ove strane Atlantika financijski neusporedivo teži, navodi ljubljanski list. Kupcima ostaje sud, a kao i u Sloveniji, potrošači su se organizirali u Švicarskoj, Slovačkoj, Litvi, Belgiji, Italiji, Španjolskoj i Portugalu. Breda Kutin, predsjednica ZPS-a, kaže kako se do 7. siječnja oko 6500 slovenskih potrošača odazvalo na njihov poziv da sudjeluju u kampanji. To je, u odnosu na ukupan broj prodanih vozila, procijenjenih na oko 40.000, mnogo više nego što se očekivalo.

Slovensku tužba je za Financialright, kojeg zastupa iskusna odvjetnička tvrtka Hausfeld Rechtsanwälte, treća te vrste. U studenom prošle godine isti postupak započeo je za više od 15.000 njemačkih kupaca, a zatim za još 2000 Švicaraca.  Proces se provodi svugdje po istom načelu: vlasništvo kupaca preneseno je na fond rizičnog kapitala Financialright koji se obvezao pokrenuti postupak, snositi troškove postupka, a time i ukupni rizik. U slučaju poraza na sudu potrošači neće imati nikakvih troškova, ali ako tužitelj pobijedi moći će zadržati dio dodijeljene odštete, odnosno najviše 35 posto. 

Do pravde u Njemačkoj
To znači ako je netko prije pet godina platio 40.000 eura za automobil, on bi dobio tu svotu natrag u zamjenu za automobil koji još vrijedi npr. 30.000 eura. Naknada bi stoga bila razlika između vrijednosti, a iz te razlike bi do jedne trećine uzeo agenta Financialrighta.  Tužba je podnijeta na Okružnom suda u Braunschweigu, u Njemačkoj, gdje je sjedište VW grupe. Suđenje će uzeti u obzir slovensko materijalno pravo, koje bi prema partneru u odvjetničkoj tvrtki Christopher Rothera moglo biti još povoljniji za slovenske potrošače. 

Komentirajte prvi

New Report

Close