Najviše Srba i ove će godine ljetovati u Grčkoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. lipanj 2015. u 08:32
Foto: Thinkstock

Najomiljenije turističko odredište Srba i ovog ljeta bit će Grčka i grčki otoci, a slijede Bugarska, Turska i Španjolska, te Crna Gora, Egipat i Hrvatska, pokazala je anketa Nacionalne asocijacije turističkih agencija.

Najomiljenije turističko odredište Srba i ovog ljeta bit će Grčka i grčki otoci, a slijede Bugarska, Turska i Španjolska, te Crna Gora, Egipat i Hrvatska, pokazala je anketa Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA).

Prema dosadašnjim rezultatima internetske ankete YUTA koja je u tijeku, oko 85 posto građana Srbije ljetovanje će povjeriti turističkim agencijama, a 15 posto putovat će u vlastitom aranžmanu.

Skoro polovina od oko 2.000 ispitanika, njih 48 posto ljetovat će u Grčkoj, 17 posto u Bugarskoj, 9 posto u Turskoj te 6 posto u Španjolskoj.

Na hrvatsku obalu s turističkim agencijama putovat će samo dva posto sudionika ankete, ali će njih 10 posto na Jadransko more i otoke u vlastitom aranžmanu.

Usporedbe radi, u anketi YUTA prije dvije godine Grčka je također bila na prvom mjestu (62 posto), a slijedile su Turska, Španjolska, Egipat, Crna Gora, te Italija, Bugarska i Hrvatska.

Početak turističke sezone zanimljivim je učinio srbijanski premijer Aleksandar Vučić, koji je u okviru kampanje "Moja Srbija" najavio porezne olakšice za građane koji se odluče da domaću turističku ponudu – planine, jezera ili banje.

Prema Vučićevim riječima, jedna od ideja je i da oni koji odmor provedu u Srbiji dobiju vaučere sa iznosima za koje će im biti umanjen neki od poreza koje su u obvezi plaćati, a priložili bi samo fiskalne račune iz hotela gdje su proveli odmor.

Premijer je najavio i da će u petak započeti kampanju vlade "Moja Srbija", u okviru koje će građanima biti podijeljeni prospekti o turističkim destinacijama u Srbiji, kako bi se zainteresirali da dio odmora provedu u svojoj zemlji.

"Neke od njih su ljepše od bilo koje destinacije u ostalim europskim državama. Nije ideja da nekome uskratimo slobodu da ljetuje u inozemstvu, već da ukažemo na činjenicu da i mi imamo prelijepu zemlju, čega često nismo svjesni", kaže Vučić.

Praveći usporedbu po broju gostiju, ravnatelj YUTA podsjeća da je nekad iz Srbije u Crnoj Gori ljetovalo između 500 i 700 tisuća ljudi svake sezone, ali ih je sad toliko u Grčkoj, koja je već godinama unazad na prvom mjestu po izboru srbijanskih turista.

Prema procjenama turističkih djelatnika, u inozemstvu godišnje ljetuje između 800.000 i milijun građana Srbije, njih oko 600.000 putuje posredstvom turističkih agencija, a ostali u vlastitoj organizaciji.

Komentari (2)
Pogledajte sve

ugodan odmor i njima i nama

Biće manje kriminala,dosta nam je naših lopova.

New Report

Close