Najviše radnika trebat će slovenske proizvodne tvrtke

Autor: Poslovni dnevnik , 12. prosinac 2017. u 22:00
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Poslodavci u Sloveniji očekuju nova zapošljavanja.

Kao i predviđanje Zavoda Republike Slovenije za zapošljavanje, prognoza Manpower Grupe također predviđa pozitivne trendove zapošljavanja početkom iduće godine. Prema anketi provedenoj u 621 tvrtki, u prvom tromjesečju 2018. najveći broj radnika trebat će u proizvodnim tvrtkama, gdje novo zapošljavanje očekuje gotovo trećina poduzeća, a slijedi prijevoz, logistika i komunikacije. Dinamično će biti i u ugostiteljstvu i turizmu, također u maloprodaji, trgovini na veliko i na malo. Obećavaju se također zapošljavanja u građevinskim tvrtkama.

Slobodni kapaciteti

Povećanu potrebu za zapošljavanjem potiče gospodarski rast, budući da tvrtke očekuju da će ispuniti buduće slobodne kapacitete koje nisu mogle ove godine, iako je kadrovski bazen potpuno ispražnjen i ne vidi se kraj strukturne nezaposlenosti. Rast prognoze o zapošljavanju je tri posto veći u usporedbi s ovogodišnjim četvrtim kvartalom, a prognoza je ista kao i ona za prvo tromjesečje ove godine, kada je iznosila 17%.

Pozitivan trend zapošljavanja predviđa se za cijelu Sloveniju, a najviše će zapošljavati tvrtke u središnjoj Sloveniji, gdje će nove radnike primiti svaka peta tvrtka. U sjeveroistočnoj i jugoistočnoj regiji zapošljavat će svaka sedma tvrtka, a najmanje u jugozapadnoj regiji gdje nova radna mjesta predviđa 12 posto tvrtki, što je četiri postotna boda manje od prognoze za posljednji kvartal ove godine. Povećanu potražnja za novim zaposlenicima najčešće predviđaju velike tvrtke, njih 40 posto će primati radnike, a najmanje će novih poslova biti u malim i mikro tvrtkama.

Podaci ankete pokazuju da poslodavci očekuju rast zaposlenosti u svih deset industrija. Najoptimističniji u su u proizvodnim djelatnostima. Za prvo tromjesečje iduće godine njihova neto prognoza zaposlenosti iznosi +31 posto.

Poslodavci još od 2011. najavljuju najveći broj radnih mjesta u sektoru transporta, logistike i komunikacije (+19 posto), te trgovine na veliko i malo (+15 posto).

Poslovi i u građevinarstvu

Optimistični u također u sektorima ugostiteljstva, hotelijerstva, prijevoza, logistike i komunikacija, a za oba sektora prognozira se rast zaposlenosti od 19 posto. Veći broj radnika očekuje se i u građevinarstvu.

Poslodavci očekuju da će u narednom kvartalu zapošljavati u sve četiri analizirane slovenske regije. Najviše u središnjoj, jer njihova prognoza zapošljavanja iznosi 19 posto, ali novi poslovi očekuju se i u drugim regijama. Na sjeveroistoku prognoza je 16 posto, u jugoistočnoj regiji 15 posto, a u jugozapadnoj regiji 12 posto.

Slovenija s prognozom o 17-postotnom rastu zaposlenosti spada među deset zemalja s najvišom prognozom od 43 zemlje obuhvaćene istraživanjem. Na vrhu su Tajvan, Japan i Indija, a slijede SAD, Kostarika i Rumunjska te Slovenija.  

Komentirajte prvi

New Report

Close