Najvećim izvoznicima gazde su stranci

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2017. u 12:27
Kragujevačka tvrtka i dalje je najvažniji izvoznik u Srbiji/Srđan Ilić/PIXSELL

Izvoz tvornice automobila 562, željezare 280 milijuna eura u prvom polugodištu.

Štrajk u kragujevačkoj tvornici automobila je okončan, radnici su ovih dana opet u pogonu, automobili se izrađuju, čime se osigurava i nastavak plasmana 'robe' u izvoz.  

A upravo je kompanija Fiat Chrysler Automobili i najjači izvoznik u Srbiji u prvom polugodištu 2017. Prema Tanjugu, koji se poziva na izvješće Ministarstva financija, izvoz tvrtke talijanskog gazde je ostvaren u iznosu od 562,2 milijuna eura,  no nije objavljeno je li veći ili manji nego lani u istom razdoblju.

I većina ostalih najvećih srpskih izvoznika također su tvrtke u stranom vlasništvu; drugi po opsegu je Hesteel Srbija Iron and Steel – Železara Smederevo", kineskog vlasnika, koja je imala izvoz od 280,1 milijun eura. Tigar Tyres, 'gumar' iz Pirota, u sastavu francuskog Michelina, je treći sa 179,2 milijuna eura. NIS, Naftna industrija Srbije (većinski u rukama ruskoga Gazproma) slijedi sa 136,9, pa Tetra pak sa 110,9 milijuna eura izvoza u razdoblju od siječnja do lipnja.

Petrohemija iz Pančeva ostvarila je izvoz u vrijednosti 94,5 milijuna eura, Robert Bosch 90 milijuna… Ukupna vrijednost izvezenih roba, proizvoda i usluga prvih 15 najvećih u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 2,1 milijardu eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close