Najveći štrajk američkih naftaša od 1980.

Autor: Tomislav Pili , 03. veljača 2015. u 13:58
Štrajk je počeo u nedjelju

Zbog bojazni o utjecaju na opskrbu, cijene nafte počele rasti.

Cijene nafte nastavile su u ponedjeljak snažno rasti s šestogodišnjeg minimuma zbog bojazni investitora da bi najveći štrajk radnika u američkim rafinerijama u zadnjih 35 godina mogao utjecati na opskrbu.

WTI nafta oko 15 sati na međunarodnim tržištima porasla je gotovo jedan posto na 48,7 dolara za barel, dok je cijena Brent nafte skočila osjetnijih 1,6 posto na 53,8 dolara za barel. Sindikati su krenuli u štrajk tijekom vikenda nakon što nisu uspjeli naći zajednički jezik s naftnim kompanijama oko novog kolektivnog ugovora. Inače, to je najveći štrajk naftaša na nacionalnoj razini od 1980. godine, a štrajk je te godine trajao tri mjeseca. Za sada štrajk utječe na 10 posto ukupnih američkih rafinerijskih kapaciteta, odnosno u tim se rafinerijama prerađuje 1,8 milijuna barela dnevno.

Prekid rada za sada zahvaća rafinerije Shella, Marathon Petroleuma te kompanije LyondellBasell. Sindikat metalskih radnika (USW) je objavio kako "nije imao izbora" doli pozvati članstvo u štrajk nakon što su im kompanije od 21. siječnja, kada su pregovori započeli ponudile pet prijedloga novog kolektivnog ugovora. Svih pet prijedloga sindikat je ocijenio neprihvatljivima. Sindikat traži udvostručenje godišnje plaće, povećanje izdvajanja za zdravstveno osiguranje i smanjenje korištenja ugovornih radnika koji nisu sindikalno organizirani. 

Komentirajte prvi

New Report

Close