Najveći izvoznici u BiH – najviše uvoze

Autor: Poslovni dnevnik , 20. listopad 2014. u 22:00
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

BiH nema dovoljno repromaterijala za proizvodnju i prisiljena ga je uvoziti.

Federacija BiH je u rujnu ove godine ostvarila izvoz vrijedan 529 milijuna KM, što je za 110 milijuna KM više nego u kolovozu, odnosno za 73 milijuna KM ili 16,1% više u odnosu na rujan prošle godine.

U rujnu je ostvaren uvoz vrijedan 927 milijuna KM, što je za 85 milijuna KM više u odnosu na kolovoz, tj. za 78 milijuna KM više u odnosu na rujan 2013. Trgovinski deficit FBiH u rujnu iznosi 398 milijuna KM, a najvažniji trgovinski partner BiH i dalje je Njemačka, potom Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija i Turska. Međutim, prema ocjeni ekonomskih stručnjaka koje navode Nezavisne novine, najveći uvoznici u BiH upravo su i najveći izvoznici.

U tim poslovima, kažu, BiH daje samo radnu snagu i mali dio domaćih sirovina, dok sve ostalo otpada na uvoz. BiH, dakle, nema dovoljno repromaterijala za proizvodnju, te je prisiljena na uvoz i preradu u zemlji. Tako su se između deset najvećih uvoznika-izvoznika iz BiH našli Optima grupa, Prevent, Global Ispat-Koksna industrija, ArcelorMittal, Aluminij i drugi. BiH najviše uvozi sirovu naftu i gorivo, dok se najveći izvoz ostvaruje na dijelovima za autoindustriju (Prevent) i nisko obrađenim sirovinama iz sektora rudarstva. 

Najveći izvoznici

1. Prevent Visoko
2. ArcelorMittal Zenica
3. Aluminij Mostar
4. Optima grupa Banjaluka
5. Alumina Zvornik
6. Koksna industrija Lukavac
7. Borac Travnik
8. Sportek Kotor Varoš
9. Soda Lukavac
10. Natron Hayat Maglaj

Komentirajte prvi

New Report

Close