Najveći antarktički ledenjak se topi i bez globalnog zatopljenja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. veljača 2014. u 13:58
Foto: Thinkstock

Ledenjak Pine Island, koji donosi više vode u more nego rijeka Rajna, također se stanjio prije 8.000 godina i to tempom koji je sličan današnjem. Topio se desetljećima, možda čak i stoljećima.

Antarktički ledenjak koji se topi, ujedno i najveći "krivac" za podizanje razine mora, najvjerojatnije će se nastaviti smanjivati desetljećima, čak i bez dodatne "pomoći" globalnog zatopljenja, tvrde znanstvenici čija je studija objavljena u časopisu US Journal of Science.

Ledenjak Pine Island, koji donosi više vode u more nego rijeka Rajna, također se stanjio prije 8.000 godina i to tempom koji je sličan današnjem. Topio se desetljećima, možda čak i stoljećima.

"Naša otkrića pokazuju da je ledenjak Pine Island barem jednom u prošlosti doživio brzo smanjivanje. Kada topljenje krene, brze promjene u pokrovima leda mogu potrajati stoljećima", piše u studiji.

Podizanje razine mora je prijetnja područjima na nižoj nadmorskoj razini od Bangladeša do Floride, kao i gradovima od Londona do Šangaja. Od najvećih svjetskih ledenjaka na Antarktici i Grenlandu, Pine Island dovodi najveće količine vode u more.

Topljenje ledenjaka u pradavno vrijeme, oko metar godišnje, vjerojatno je bilo rezultat prirodne promjene klime. More se ugrijalo i otopilo plutajuće krajeve glečera, zbog čega nestaje i glava ledenjaka. To pak omogućuje ledu na kopnu da brže odsklizi u more. Znanstvenici su otkrili povijest topljenja ledenjaka Pine Island proučavajući kvarc u kojem se element berilij mijenja kada je izložen kozmičkim zrakama koje su bombardirale površinu planeta.

"Čini se da je i sada sličan mehanizam na djelu … lako bi se mogao nastaviti desetljećima", kazao je profesor Mike Bentley sa sveučilišta Durham u Engleskoj.

Količina koju ledenjak Pine Island gubi isti je kao da svaka osoba na našem planetu svaki dan u more izlije 5,7 litara vode, slikovito je objasnio profesor Andrew Shepherd sa sveučilišta u Leedsu.

Stručnjaci UN-a za klimu objašnjavaju da globalno zatopljenje znači da će se razine mora do kraja 21. stoljeća podići za 26 do 82 centimetra, nakon što su se u posljednjih 100 godina podigle za 20 centimetara.

Komentirajte prvi

New Report

Close