Najveće kriptotvrtke pobjegle izvan Slovenije

InsurePal, SportyCo i Bitstamp, za sjedište su izabrali Veliku Britaniju/FOTOLIA InsurePal, SportyCo i Bitstamp, za sjedište su izabrali Veliku Britaniju/FOTOLIA

Većina tvrtki lani nije ostvarila značajnije prihode jer se za sada uglavnom bave razvojem digitalnih rješenja.

Slovenija se smatra jednim od vodećih zemalja u uvođenju blockchain tehnologije i na tom području pojavio se veliki broj poduzetnika koji su iskoristili val euforije i kod kuće i u inozemstvu prikupili milijune eura startup novca za razvoj svojih digitalnih rješenja. Samo u posljednje dvije godine na ICO-ima su prikupili gotovo 200 milijuna eura, piše portal Siol.net. Neke slovenske projekte, kao što su Viberate i InsurePal, kao vrlo perspektivne prepoznala je globalna zajednica i njihova vrijednost danas se već mjeri u desecima milijuna eura.

Međutim, portal je nakon pregleda poslovanja nekih od najistaknutijih slovenskom kriptotvrtki zaključio da većina tih kompanija prošle godine nije ostvarila značajnije prihode, jer se za sada bave razvojem rješenja ili pokušavaju ostvariti neki promet. Također, ono što je najviše zabrinjavajuće, da su najuspješniji projekti, koji imaju nekoliko desetaka zaposlenika, već preselili u porezne oaze i globalne financijske centre, dok su u Sloveniji sjedišta zadržale uglavnom manje tvrtke. Usto, u svim tvrtkama, čak i ako nemaju sjedište u Sloveniji tvrde da će u njoj plaćati porez.

Milijuni za pet minuta
Daleko ispred svih po prihodima je nesumnjivo Bitstamp, najveća europska mjenjačnica virtualnih valuta, koju su 2011. godine u Kranju osnovali Nejc Kodrič i Damijan Merlak, a koja je kasnije sjedište preselila u u Londonu. Koliki promet ostvare nije službeno poznato, a list Finance je na temelju broja transakcija i prosječne provizije koja se plaća Bitstampu izračunao da je prihod tvrtke u posljednjih 12 mjeseci iznosio od 150 do 200 milijuna dolara.

 

200 milijuna

dolara bio je lani prihod mjenjačnice kriptovaluta Bitstamp

Mnogo manje ostvarila je tvrtka NiceHash, koja se bavi rudarenjem kriptovaluta, a krajem prošle godine bila je na meti hakerskih napada kada su im ukradeni bitcoini vrijedni 56 milijuna eura. Prošle su godine dosegli 6,8 milijuna eura prihoda i nekoliko desetaka tisuća eura dobiti. Manje od milijun eura prihoda ostvaruje Viberate, slovenski glazbeni startup, s najvećom bazom podataka glazbenika i glazbenih događanja u svijetu. Među osnivačima jedan je od najuspješnijih slovenskih DJ-a Uroš Umek. Ove godine očekuju se bolji rezultati, jer su lani za manje od pet minuta na kripto kovanicama prikupili milijune dolara.

Niski životni troškovi
Najpoznatiji slovenski kripto projekti: Hive, InsurePal, Iconomi, SportyCo i Cofound.it skrivaju podatke, jer su tvrtke registrirali u inozemstvu, neki od njih u poreznim oazama. Timovi koji razvijaju projekte InsurePal, SportyCo i Bitstamp izabrali su London odnosno Veliku Britaniju. Hive i Cofound.it otvorili su tvrtke na Britanskim Djevičanskim Otocima, a Iconomi je lani sjedište s Kariba preselio na Maltu.

"Mi stvaramo globalnu platformu, a time i globalnu priču. Iza nje trenutno stoji 50 predanih i vrlo sposobnih ljudi iz različitih zemalja iz cijelog svijeta", objašnjavaju u Iconomiju, dodajući da je u Sloveniji  ostao dio koji se odnosi na tehničke aspekte razvoja i rada njihove platforme. Ipak, svatko, uključujući i one s inozemnim tvrtkama, naglašava: "Mi plaćamo poreze u Sloveniji", navodi Siol.net. Jedina od velikih kriptotvrtki koja posluje isključivo u Sloveniji je Viberate.

"Mi u potpunosti poslujemo u Sloveniji jer vjerujemo da imamo najvišu kvalitetu života i najbolje osoblje u našoj zemlji, imamo radno iskustvo u Silicijskoj dolini, ali nam je drago što smo odlučili zadržati cijelu tvrtku kod kuća, a trenutno imamo 65 stalno zaposlenih", rekla je za Siol.net Vasja Veber iz Viberata. "Slovenija porezno gledano nije najpovoljnija okolina za započinjanje poslovanja, ali moramo uzeti u obzir cjelokupan trošak poslovanja i ako računamo na činjenicu da su životni troškovi u Sloveniji znatno niži nego u razvijenim zapadnim zemljama, situacija nije tako loša", dodala je Veber.

Da je Slovenija izvrsno radno okruženje, također se slažu i Futouristu, tvrtki koja razvija platformu za ocjenu turističkih lokacija koja bi trebala biti bolja od TripAdvisora. U Sloveniji imaju sedam zaposlenika, a rade i s programerima iz Europe i Azije. Sugovornici portala ipak upozoravaju da će posao prije ili kasnije morati preseliti izvan Slovenije zbog pojednostavljenja poslovanje na stranim tržištima i pripreme terena za ulazak fondova rizičnog kapitala u vlasničku strukturu.  

Kako posluje Viberate?

Spajanje glazbenika, agenata i organizatora
Viberate, slovenski startup i istoimena platforma namijenjena spajanju glazbenika, agenata i organizatora događaja koja će funkcionirati na principu isplate honorara u kriptovalutama, u inicijalnoj je ponudi vlastite kriptovalute Vibe (ICO - inicial coin offerings) u manje od pet minuta prikupio 10 milijuna dolara. Prodali su svih 120 milijuna kriptiranih kovanica. Imaju mrežnu bazu podataka i svojevrstan ekosistem od 120.000 glazbenika i 50.000 glazbenik događanja.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve