Najveća njemačka banka slučajno uplatila 28 milijardi eura na krivi račun

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. travanj 2018. u 10:31
Foto: Thinkstock

Iznos je trebao biti daleko manji i banka ga nije objavila a pokazuje da u banci imaju problema s informatičkom tehnologijom i s kontrolom.

Najveći njemački zajmodavac Deutsche Bank priznao je u petak da je u rutinskoj operaciji zabunom tranferirao čak 28 milijardi eura, iznos veći od njegove tržišne kapitalizacije.

Greška je počinjena 16. ožujka kada je Deutsche Bank doznačio novac na račun u klirinškoj kući Eurex u vlasništvu Deutsche Boersea, tumači u izjavi za novinsku agenciju AFP glasnogovornik njemačkog zajmodavca.

Iznos je trebao biti daleko manji i banka ga nije objavila a pokazuje da u Deutsche Banku imaju problema s informatičkom tehnologijom i s kontrolom.

Računovodstvene greške događaju se često ali je u slučaju Deutsche Banka iznos krajnje neuobičajen a premašuje njegovu tržišnu kapitalizaciju od 24 milijarde eura, ističe AFP.

Incident je brzo riješen i nije prouzročena nikakva šteta, poručili su iz banke.

On ipak otvara pitanja o sustavu upravljanja rizikom i kontrolnim procesima unutar banke, što je u međuvremenu smijenjeni izvršni direktor John Cryan trebao znatno poboljšati.

Njegova je zadaća bila restrukturirati banku i počistiti toksičnu ostavštinu pokušaja iz razdoblja prije financijske da se konkurira globalnim divovima u segmentu investicijskog bankarstva.

Deutsche Bank još ni danas ne posluje profitabilno a cijena njegovih dionica potonula je u protekle dvije godine više od 50 posto, od čega 30 posto samo u ovoj godini.

Bančine interne probleme potvrđuje i ovotjedna najava odlaska šefice odjela za IT i infrastrukturu Kim Hammonds koja je u više navrata nazvala Deutsche Bank "najdisfunkcionalnom kompanijom" u svojoj karijeri.

Komentari (2)
Pogledajte sve

To je praktički nemoguće,a vjerojatno se incident nije niti dogodio.

Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com

New Report

Close