Najveća europska banka najavila još jednu tešku godinu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. veljača 2016. u 11:08
Foto: Thinkstock

U ukupnoj dobiti HSBC-a u prošloj godini Azija je doprinijela s 83,5 posto.

Najveća europska banka HSBC objavila je u ponedjeljak slabije nego što se očekivalo poslovne rezultate i najavila tešku godinu zbog usporavanja gospodarskog rasta u Kini.

Dobit prije oporezivanja te najveće europske banke porasla je u prošloj godini za samo jedan posto, na 18,9 milijardi dolara, pri čemu su prihodi porasli također za jedan posto, na 57,7 milijardi dolara.

"Usporavanje gospodarskog rasta u Kini nesumnjivo će doprinijeti težem financijskom okruženju", kazao je predsjednik banke Douglas Flint.

U ukupnoj dobiti HSBC-a u prošloj godini Azija je doprinijela s 83,5 posto.

Međutim, Flint je kazao kako očekuje da će Kina "najviše doprinijeti globalnom rastu kada njezino gospodarstvo završi tranziciju na proizvodnju i usluge više dodane vrijednosti te postane više temeljeno na potrošnji".

Izvršni direktor grupe Stuart Gulliver istaknuo je, pak, da je banka imala tešku 2015. godinu, ali da će se nastaviti fokusirati na mjere smanjenja troškova najavljene u lipnju prošle godine.

"Ciljano ulaganje, razumno kreditiranje i naš raznoliki, univerzalni bankarski poslovni model pomogli su nam ostvariti rast prihoda u teškom tržišnom okruženju, te istovremeno smanjiti rizičnu imovinu", rekao je Gulliver.

Reuters je, pak, jutros objavio kako američka Komisija za vrijednosne papire (SEC) istražuje HSBC, kao i neke druge banke, zbog sumnji da su u azijskim zemljama zapošljavale ljude s čvrstim vezama u vlasti.

Zbog slabijih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, cijena dionice HSBC-a pala je u ponedjeljak ujutro gotovo 4 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close