Najvažniji vanjskotrgovinski partneri BiH su Hrvatska i Njemačka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2012. u 15:45
Ilustracija / epa

Hrvatska je zemlja koja je u ovom razdoblju izvezla najviše roba u BiH i to u vrijednosti od milijardu i 453 milijuna KM (oko 740 milijuna eura)

Hrvatska i Njemačka su tijekom prvih osam mjeseci ove godine ostale na vrhu popisa najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine no istodobno je zabilježen trend pada trgovinske razmjene u odnosu na isto razdoblje 2011. godine, proistječe iz podataka koje je u ponedjeljak objavila Agencija za statistiku BiH.

BiH je od siječnja do kraja kolovoza uvezla roba u vrijednosti nešto većoj od deset milijardi konvertibilnih maraka (oko 5,1 milijardi eura), dok je njen izvoz dosegnuo vrijednost od oko 5,2 milijarde KM (2,65 milijardi eura) što je istodobno značilo pokrivenost uvoza izvozom od tek 51,7 posto. Hrvatska je zemlja koja je u ovom razdoblju izvezla najviše roba u BiH i to u vrijednosti od milijardu i 453 milijuna KM (oko 740 milijuna eura). To je istodobno predstavljalo 14,5 posto ukupnog bosanskohercegovačkog uvoza, a u odnosu na prvih osam mjeseci 2011. godine riječ je o padu od 0,3 posto.

Iz Njemačke je BiH pak uvezla roba u vrijednosti od milijardu i 142 milijuna KM (oko 584 milijuna eura), a u usporedbi s istim razdobljem prošle godine to je pad od čak 8,4 posto. Pad izvoza roba iz BiH u Hrvatsku ove je godine zabilježio stopu od 4,1 posto s ukupnom vrijednošću od 794,3 milijuna KM (406 milijuna eura), što je ujedno 15,3 posto ukupnog bosanskohercegovačkog izvoza. Vrijednost izvoza u Njemačku bila je manja za 0,3 posto s iznosom od 809 milijuna KM (413 milijuna eura), što je 15,6 posto ukupnog izvoza iz BiH.

Među zemljama regije u značajnije vanjskotrgovinske partnere BiH ubrajaju se još Srbija te Slovenija. Uz veliki vanjskotrgovinski deficit BiH je tijekom prvih osam mjeseci zabilježila i pad industrijske proizvodnje od 2,1 posto u odnosu na 2011. godine. Ta zemlja ipak i dalje bilježi razmjerno nisku stopu inflacije koja je u kolovozu 2012. godine bila na razini od 1,8 posto dok je u Hrvatskoj iznosila 4 posto, a u zemljama eurozone 2,6 posto. Ukupan broj zaposlenih u BiH bio je nešto manji od 689 tisuća dok je registriranih nezaposlenih nešto manje od 540 tisuća.

Procjena stope nezaposlenosti u BiH različita je ovisno o agenciji koja je objavljuje, a sve to i s obzirom na nedefiniranu zonu tzv. "sive ekonomije" u zemlji, ali i nepoznat točan broj stanovnika u toj državi. Prema metodologiji koju koristi Agencija za statistiku BiH ona je na razini od oko 27 posto, no broj prijavljenih nezaposlenih na burzama rada daje brojku koja premašuje stopu od 43 posto. Prosječna neto plaća u BiH na razini je od 827 KM (423 eura).

Komentirajte prvi

New Report

Close