Najteže oružje u carinskom ratu Amerika i Kina čuvaju za prosinac

Autor: Tomislav Pili , 02. rujan 2019. u 22:01
Američke carine negativno se odražavaju i na kompanije iz SAD-a, Foto: Reuters

Dvije zemlje dodatno opteretile uvoz.

Carinski rat između SAD-a i Kine prvog dana rujna ušao je u novu rundu, no “najteže oružje” obje strane čuvaju za listopad i prosinac.

Kako navode inozemni mediji, Kina je relativno blago uzvratila na američke carine od 15 posto na 300 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz.

Dio lepeze

Vlada u Pekingu donijela je odluku da se carine između 5 i 10 posto od 1. rujna primjenjuju na dio lepeze najvažnijih američkih proizvoda koji se izvoze u Kinu. Među njima je, između ostaloga, soja i sirova nafta. No, analiza pokazuje kako se carine primjenjuju na svega trećinu od preko 5000 američkih proizvoda koje Kina namjerava ciljati ako Trumpova administracija ostvari prijetnje da će cariniti cjelokupni kineski uvoz od 500 milijardi dolara. Naime, većina carina stupit će na snagu 15. prosinca, a među njima su i nameti na američke automobile i dijelove.

 

Na udaru 250 milijardi dolara uvoza

Prema Reutersovoj analizi lanjskih podataka američkog statističkog ureda, popis rujanskih carina koje je Washington počeo primjenjivati pokriva 125 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz. Radi se uglavnom o potrošačkoj robi. Na listi su, među ostalima, televizori sa ravnim zaslonom, memorijski uređaji, pisači, električni alat, pamučne majice, posteljina te mnoštvo tipova obuće. Najveća kategorija – vrijedna gotovo 18 milijardi dolara – koja se našla pod udarom pokriva pametne satove i zvučnike, bluetooth slušalice i ostale uređaje koji se mogu spojiti na internet. U listopadu američka vlada namjerava povećati carinsku stopu sa 25 na 30 posto na 250 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz. U toj su skupini industrijski proizvodi vrijedni 50 milijardi dolara te 200 milijardi dolara potrošačke robe.

Analiza tvrtke Panjiva, specijalizirane za podatke o dobavnim lancima, pokazuju da je američki izvoz skupine proizvoda koja se carini od 1. rujna već pao u drugom tromjesečju za više od 15 posto dok je izvoz skupine proizvoda koja čeka carine polovicom prosinca smanjen preko 20 posto.

Razlog relativno blage odmazde Kine analitičari vide u ekonomskom smjeru kineske vlade gdje bi naglasak gospodarstva bio na osobnoj potrošnji, a ne na proizvodnji i izvozu.

Ubrzane pripreme

Kako su u nedjelju objavile partijske novine Narodni list, carine ne mogu zadržati kineski razvoj, prenosi poslovni portal CNBC. K tome, analize pokazuju kako se kineske kompanije ubrzano pripremaju za dugoročnije poslovanje pod carinama.

Međutim, kineska je vlada pozvala Washington na ukidanje svih carina ako želi doći do trgovinskog sporazuma. “U trenutnim okolnostima smatramo da je problem koji treba biti raspravljen ukidanje carina na 550 
milijardi dolara vrijedan kineski uvoz kako bi se spriječila daljnja eskalacija 
 trgovinskog rata”, izjavio je krajem prošlog tjedna glasnogovornik ministarstva trgovine Gao Feng.

No, američke carine negativno se odražavaju i na tamošnje kompanije.

Nedavno istraživanje Američko-kineskog poslovnog vijeća pokazuje da je gotovo polovica američkih kompanija ukazala na pad 
prodaje. Istraživanje također pokazuje da njihov tržišni udjel sve više preuzimaju strani konkurenti.

Komentirajte prvi

New Report

Close