Najsporiji rast kineskog BDP-a od 1992.

Autor: Poslovni dnevnik , 15. srpanj 2019. u 21:59
Posustala ulaganja/REUTERS

Druga ekonomija svijeta od travnja do lipnja ojačala 6,2 posto.

Kinesko gospodarstvo poraslo je u drugom tromjesečju najsporijim tempom u 27 godina, zakočeno američko-kineskim trgovinskim ratom i slabljenjem globalne potražnje, pokazali su u ponedjeljak objavljeni službeni podaci.

Od travnja do lipnja gospodarske aktivnosti porasle su 6,2 posto. U prethodnom tromjesečju stopa njihova rasta iznosila je 6,4 posto.

Procjena je u skladu s vladinim ciljem za cijelu godinu prema kojem bi gospodarstvo trebalo porasti 6 do 6,5 posto. U 2018. uvećano je 6,6 posto.

"Ekonomske prilike kod kuće i u inozemstvu i dalje su ozbiljne, svjetski gospodarski rast usporava a vanjska nestabilnost i neizvjesnost sve su izraženije", zaključio je glasnogovornik zavoda Mao Shengyong.

"Gospodarstvo je ponovo pod pritiskom koji koči aktivnosti", dodao je. Podaci pokazuju da je kineski izvoz u prvoj polovini godine gotovo stagnirao pod utjecajem trgovinskog rata sa SAD-om.

Kineski izvoz u SAD pao je više od 8 posto. Među svijetlim točkama izdvaja se rast industrijske proizvodnje u lipnju, za 6,3 posto, nakon svibanjskih 5,0 posto. Oporavila su se ulaganja u fiksni kapital, na 5,8 posto u prvih šest mjeseci, nakon 5,6-postotnog povećanja u razdoblju od siječnja do svibnja.

Ulaganja u infrastrukturu posustaju, očitovana u stopi rasta od 4,1 posto, nakon što su godinama bilježila dvoznamenkaste stope.

Komentirajte prvi

New Report

Close