Najprometniji europski aerodrom bit će još veći

Autor: Sergej Novosel Vučković , 26. listopad 2016. u 15:02
Preko ovog aerodroma godišnje prijeđe čak 75 milijuna putnika iz cijeloga svijeta/REUTERS

Londonska zračna luka širit će se ne prije 2020., no na nju više neće slijetati zrakoplovi Croatije Airlines.

Najveći britanski, najprometniji europski i najzagušeniji svjetski aerodrom, sa 75 milijuna putnika godišnje. Svi ti epiteti londonske zračna luka Heathrow bit će još veći od sljedećega desetljeća, kada bi, očekuje se, trebalo krenuti njeno širenje, što je jučer napokon odobrila premijerka Theresa May.

Nova pista bit će prva u punom profilu izgrađena u Britaniji nakon Drugog svjetskog rata, bilježe tamošnji mediji, dok EU-portal Politico piše da je to pobjeda Heathrowa nad rivalom Gatwickom. Širenje Heathrowa povećava gospodarske potencijale i stvara nove prilike na rastućim tržištima Azije i Južne Amerike, kažu u Mayinoj vladi, odnosno, stvorit će na Otoku ekonomsku dobit od 61 milijardu funti i otvoriti još 77.000 radnih mjesta kroz 14 godina. Gradnju terminala i piste financira privatni sektor. "Ponosan sam na to što smo nakon godina rasprave i odgoda proveli mjere kako bismo našoj zemlji osigurali stabilno mjesto na globalnom zrakoplovnom tržištu.

Poboljšat će se povezanost u VB i presudno utjecati na naše veze sa svijetom u pogledu izvoza, trgovanja i zapošljavanja", reći će ministar prometa Chris Grayling. Golemi infrastrukturni zahvat koji će preoblikovati i okoliš neće proći bez reakcija zelenih, ali i lokalnoga stanovništva koje tamo više neće moći živjeti. Zato će vlada žiteljima u zoni nove piste ponuditi 125% vrijednosti od tržišne cijene nekretnina kako bi se iselili, što će koštati 2,6 milijardi funti, a još 700 milijuna otpast će na zvučnu izolaciju domova. Na Heathrow, kakav je sad, neće više slijetati avioni hrvatskog nacionalnog prijevoznika Croatia Airlines, koji je zbog štednje odlučio prodati svoje "slotove", tj. prava slijetanja i polijetanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close