Najnoviji izum Europe: Bankrot!

Autor: Poslovni.hr , 08. travanj 2013. u 15:44
Ilustracija

Francuska, Njemačka, Španjolska i Italija su izmijenile svoje zakone s ciljem da spase kompanije i dragocjena radna mjesta.

Kako u Europi raste velik broj posrnulih tvrtki, zakonodavstvo na Starom kontinentu dobiva nove obrise. Model europskim zakonodavcima je pritom američki tip bankrota poznat pod nazivom 'Chapter 11' , piše Wall Street Journal.

Velik broj posrnulih kompanija u Europi ukazao je na mnoge rupe u europskim zakonima o stečaju i insolventnosti, zbog kojih je velika većina problematičnih tvrtki završavala u likvidaciji, umjesto da krene ispočetka. Ali, u proteklih godinu dana, Francuska, Njemačka, Španjolska i Italija su izmijenile svoje zakone s ciljem da spase kompanije i dragocjena radna mjesta. Pritom su se poslužile elementima iz američkog 'Chaptera 11', čiji principi se donedavno nisu primijenjivali u Europi. A formula famoznog 'poglavlja 11' glasi: svježi izvori financiranja, 'prisiljavanje' neodlučnih zajmodavaca na restrukturiranje dugova te ostali potezi koji će otvoriti vrata novih ulagačima.

U Americi se Chapter 11 pokazao kao vrlo važno sredstvo kompanijama koje su tražile izlaz u globalnoj gospodarskoj krizi. Među najpoznatijim kompanijama koje su uspješno prošle taj proces su automobilski divovi General Motors i Chrysler.

U Europi je pak situacija dramatično drugačija. Zakoni su često takve prirode da je ponegdje poduzetnicima koji su bili u bankrotu čak zabranjeno pokrenuti novi posao. Europske tvrtke stoga bankrot vide kao horor. Međutim, stručnjaci smatraju kako bi europska kriza mogla označiti moment kada se zakonski naglasak prebacuje s likvidacije na rehabilitaciju, što bi moglo kompanijama dati više snage za reorganizaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close