Najmirnija zemlja na svijetu je Island. Evo gdje je Hrvatska

Autor: Agencija VLM , 23. travanj 2014. u 14:48
Thinkstock

Najmirnijim kontinentom proglašena je Europa, a čak 13 europskih zemalja našlo se na ljestvici 20 najmirnijih zemalja svijeta.

Institut za ekonomiju i mir (IEP) objavio je Globalni indeks mira za 2013. godinu. On je napravljen na uzorku od 162 zemlje, a u obzir su uzeta 22 kvalitativna i kvantitativna pokazatelja nasilja poput stope kriminala, broja samoubojstava, terorističkih napada, atomskog naoružanja, broja zatvorenika…

Najmirnijim kontinentom proglašena je Europa, a čak 13 europskih zemalja našlo se na ljestvici 20 najmirnijih zemalja svijeta. Tri najmirnije zemlje su stabilne demokracije – Island, Danska i Novi Zeland, a u prvih 10 ''ugurale'' su se Austrija, Švicarska, Japan, Finska, Kanada, Švedska i Belgija.

Hrvatska je zauzela 28. mjesto najmirnijih što je, nakon Slovenije koja je zauzela 13. poziciju, najbolji plasman od svih zemalja bivše Jugoslavije. Tako je susjedna Srbija zauzela 62., BIH 71., Crna Gora 73., a Makedonija 79. mjesto.

Na začelju liste našao se Afganistan kojeg u stopu slijede Somalija, Sirija, Irak, Sudan, Pakistan, Kongo, Rusija i Sjeverna Koreja. Najveći pad zabilježila je Sirija, a napredak Libija. Od 2008. godine sve do danas svijet je manje miran za 5 posto. Čak 110 zemalja zabilježilo je porast nasilja dok ih je 48 poboljšalo položaj.

Komentirajte prvi

New Report

Close