Najmanje struje iz nuklearki od 80-ih

Autor: Poslovni dnevnik , 29. srpanj 2014. u 22:00
Izgubile na popularnosti/FOTOLIA

Udjel nuklearne energije dodatno će pasti ako se ne izgrade nove elektrane.

Udjel nuklearne energije u globalnoj opskrbi energijom na najnižoj je razini od 80-ih godina, a mogao bi i dodatno pasti ne budu li izrađena nova velika postrojenja.

Ta prognoza jedan je od glavnih zaključaka izvješća o ovogodišnjem statusu svjetske nuklearne industrije, kojeg je agencija Reuters dobila na uvid prije službene objave. Izvješće ocrtava sumornu sliku u nuklearnoj industriji, više od tri godine nakon što su uništena tri reaktora u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi poslije razornog potresa i tsunamija. Rastući troškovi, odgađanja izgradnje, protivljenje javnosti i starenje reaktora otežat će zaokretanje trenda smanjivanja udjela nuklearne energije u globalnoj energetskoj opskrbi, čak i nakon što su dva reaktora u Japanu dobila ovog mjeseca privremeno odobrenje za ponovni rad. Broj operativnih nuklearnih jedinica u svijetu je smanjen na 388, što je za 50 manje u odnosu na vrhunac zabilježen 2002., navodi se u izvješću.

Udjel nuklearne energije u globalnoj energetskoj proizvodnji pao je na 10,8 posto, što je najniža razinu od 80-ih godina. Usporedbe radi, udjel nuklearne energije 1996. godine iznosio je 17,6 posto. U izvješću se također ukazuje na kašnjenje projekata izgradnje, čak i u Kini čija vlada uvelike zagovara nuklearke kojima želi zamijeniti elektrane na ugljen. Od 67 reaktora koliko ih je bilo u svijetu u izgradnji u srpnju, barem 49 kasni s realizacijom, a osam je u izgradnji već 20 godina, navodi se u izvješću. Prosječna starost reaktora također je porasla i sada premašuje 28 godina, dok više od 170 jedinica, odnosno njih 44 posto, radi već više od 30 godina. "Više od 200 reaktora moglo bi biti ugašeno u iduća dva desetljeća", navodi Tatsujiro Suzuki, bivši potpredsjednik japanske komisije za atomsku energiju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close