Najmanje 11 banaka nije prošlo europsku provjeru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. listopad 2014. u 14:04
Thinkstock

Tu je provjeru ECB proveo u suradnji s nadležnim regulatorima u zemljama-članicama i u koordinaciji s Europskom agencijom za banke (EBA).

 Najmanje 11 banaka iz šest europskih zemalja neće proći na testu financijskog zdravlja, čiji će rezultati biti objavljeni ovog vikenda, objavila je danas španjolska novinska agencija Efe, pozivajući se na nekoliko neidentificiranih izvora.

Europska središnja banka (ECB) analizirala je u proteklih godinu dana kvalitetu imovine 130 banaka u eurozoni, čime je prema navodima na ECB-ovoj internetskoj stranici obuhvaćeno približno 85 posto ukupne bankovne imovine.

Analiza je bila fokusirana na procjene vrijednosti imovine i kolaterala a njezini će rezultati biti objavljeni u nedjelju u sklopu opsežnog izvješća koje će obuhvatiti i rezultate provjere otpornosti banaka na moguće nepovoljne uvjete poslovanja.

Tu je provjeru ECB proveo u suradnji s nadležnim regulatorima u zemljama-članicama i u koordinaciji s Europskom agencijom za banke (EBA).

Opsežni testovi aktive trebali bi pokazati jesu li banke primjereno kapitalizirane i procjenjuju li primjereno svoju imovinu prije no što ECB 4. studenog preuzme supervizorsku ulogu bankovnog sektora u eurozoni.

Prema današnjem izvješću španjolske novinske agencije Efe, preliminarni podaci pokazuju da test neće proći tri talijanske, tri grčke i dvije austrijske banke.

U toj bi se skupini mogle po Efe naći još i jedna ciparska, te možda i jedna belgijska i jedna portugalska banka.

Španjolska agencija ne navodi koliko će kapitala te banke morati prikupiti, uz napomenu da bi iznosi mogli biti revidirani u posljednjem trenutku.

Potaknuti medijskim izvješćima, iz ECB-a su danas priopćili da izvješće još nije završeno i da bankama još nisu poslani konačni rezultati. Stoga su medijska izvješća o rezultatima "po svojoj prirodi krajnje špekulativna", navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ECB-a.

"Rezultati neće biti konačni dok ih u nedjelju 26. listopada ne razmotri upravno vijeće ECB-a, nakon čega će biti objavljeni", ističe se u priopćenju.

Komentirajte prvi

New Report

Close