Najjeftinija na svijetu? Pljeskavica u siromašnoj srpskoj općini 2,5 kune

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. kolovoz 2014. u 10:22
Foto: Anto Magzan / Pixsell

Općina Bela Palanka jedna je od najsiromašnijih u Srbiji i pri dnu je ljestvice s najnižim plaćama.

Općina Bela Palanka jedna je od najsiromašnijih u Srbiji i pri dnu je ljestvice s najnižim plaćama, što ilustrira i činjenica da se u lokalnoj mesnici pljeskavica od 100 grama može kupiti za samo 30 eurocenti ili oko 2,5 kune.

Prema tvrdnjama srbijanskih medija, socijalna slika Bele Palanke proizilazi iz statistike po kojoj prosječna plaća doseže tek oko 234 eura, a zbog velike nezaposlenosti te slabe kupovne moći i lokalne trgovine teško opstaju.

“U Beloj Palanci se može kupiti i vjerojatno najjeftinija pljeskavica u Srbiji koja košta svega 38,5 dinara…. Ova pljeskavica prodaje se u jednoj mesnici u centru grada”, pišu srbijanski mediji.

Mještani Bele Palanke izbjegavaju s novinarima razgovarati o svojoj situaciji, dok jedan od umirovljenika tvrdi da su "sretni oni koji imaju primanja od 20.000 dinara”, što je tek za koji cent više od 170 eura.

“Ovdje se preživljava jedino od mirovina koje su redovite, ali male, pa imamo paradoks da umirovljenici izdržavaju svoju djecu, umjesto da bude obrnuto”, kaže ovaj umirovljenik.

Lokalne vlasti nastoje urediti infrastrukturu za industrijsku zonu, nadajući se domaćim ili inozemnim ulagačima i poručuju da bi cijelu općinu preporodila gradnja barem sam jedne fabrike s 300 do 500 radnika.

Općina Bela Palanka nalazi se između Niša i Pirota, ima oko 12.500 stanovnika i jedna je od 22 ekonomski najugroženijih lokalnih zajednica u Srbiji s oko 2.500 nezaposlenih.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Ja ne kuzim kakva je ovo vijest. Pljeskavica od 100 grama u mesnici 25 kuna. U “nasim” Konzumima na akciji cevapi,kobasice i pljeskavice budu po 28 kuna kilo. Znaci 10% jeftinije nego u nas. Pitate se ok kojeg mesa. Pa isigurno od boljeg nego sto Vama Konzzum prodaje po akcijskim cijenama.

Kad bi kod nas OPG ovi proizveli kod kuće takve pljeskavice, najprije bi im došle inspekcije , zatim bi došli računi i ponude za razna sredstva i oruđa za rad,pa onda računi za stotinu analiza , zatim troškovi knjigovodstva, pa troškovi
distribucije, pozicioniranja, marketinga, zbrinjavanja otpada, usavršavanja u proizvodnji i obaveznih kadrova koji imaju certifikate za proizvodnju i sl….na kraju basnoslovni porezi ….tako , da više nikome ne bi niti palo na pamet
da se bavi tom proizvodnjom, jer domaćinstvo bi više zaradilo primitkom
socijalne pomoći s malo rada na crno…nego da glume poduzetnike …


Živo me zanima od koje vrste mesa je ta pljeskavica, bojim se i pomisliti.

pa šta , i Kinezi jedu kerove ?

Ništa im ne fali…žive od poljoprivrede! A mi….?

New Report

Close