Najezda divovskih puževa ozbiljno ugrozila drugu po snazi poljoprivrednu državu Amerike

Autor: Poslovni.hr/H , 31. srpanj 2015. u 09:17
Foto: Thinkstock

Tijekom posljednje invazije 1966. trebalo je 10 godina da ih iskorijeni.

Divovski afrički puž, koji može dosegnuti veličinu tenisice, a guta i do 500 vrsta biljaka i može izazvati ozbiljne posljedice ako ga pojedemo, po drugi put u 50 godina preplavio je dio Floride.

Riječ je o invazivnoj vrsti koja se hrani velikim količinama 500 vrsta biljaka i liježe 1.200 jaja godišnje. Osim toga, ovi puževi u sebi mogu nositi parazite koji uzrokuju meningitis.

Nije ga jednostavno eliminirati i radi se o dugotrajnom pothvatu. Nakon otkrića tih mekušaca u Miamiju 2011. Florida je već potrošila 11 milijuna dolara za njihovo uništenje, ali taj si je puž ipak pronašao ljepljiv put do južnog predgrađa Miamija.

Hermafroditi su i jedinka liježe do 1.200 jajašaca godišnje. Oni također uspijevaju izbjeći pesticide. Hiberniraju pod zemljom, što ih također čini slabije dostupnima.

Tijekom posljednje invazije 1966. trebalo je 10 godina da ih iskorijeni.

Vlasti su sada na raspolaganje stanovništvu ponudile telefonski broj na koji mogu javiti o uočenim neželjenim pojedincima ili skupinama. Ministarstvo se i psima labradorima bori protiv ove ozbiljne ugroze za drugu po snazi poljoprivrednu državu Amerike. Labradori će poslužiti za pronalaženje ovih slinavaca koji nemaju prirodnih neprijatelja, ali imaju jak miris.

U posljednje četiri godine je eliminirano 158.000 puževa, ali sve dok tijekom dvije godine ne bude pronađen niti jedan živi primjerak, Florida se neće moći proglasiti slobodnom od te pošasti.

Ovi puževi potječu iz vlažnih predjela zapadne Afrike.

Za sada nije poznato podrijetlo druge invazije, a nagađa se da su mogli stići iz karipskog područja gdje se, po nekim tumačenjima, koriste u religijskim ritualima.

Komentirajte prvi

New Report

Close