Najbolje srednje tvrtke proizvode elektroniku, satove i kontejnere

Autor: Poslovni dnevnik , 27. studeni 2016. u 22:00
Rezultati srednjih tvrtki daleko su bolji od prosjeka slovenskih tvrtki/FOTOLIA

Čistu dobit su srednje velike tvrtke povećala za 27 posto, dok je kod prosječnih slovenskih kompanija taj rast iznosio samo 16 posto.

Srednja poduzeća motor su slovenskog gospodarstva, pokazuje analiza najuspješnijih kompanija te veličine lista Finance. Od 2008., posljednje godine prije krize, do prošle godine slovenske srednje tvrtke povećale su prihode za 23 posto, dok prosječna slovenska tvrtka i dalje zaostaje dva posto za tadašnjim rezultatima. Čistu dobit su srednje velike tvrtke povećala za 27 posto, a prosječna slovenska tvrtka za samo 16 posto.

Daleko bolji od prosjeka su, prema analizi Financa, rezultati najuspješnijih srednjih tvrtki. One su prosječno povećale prihode za dvije trećine, a EBITDA se udvostručila. Bolje su prema kriteriju profitabilnosti, posluju u skladu s prosjekom gospodarstva, ali s manjim udjelom kapitala.

Oštar rast prihoda
Najuspješnija je srednja tvrtka RLS Merilna tehnika. RLS je proizvođač visokotehnoloških senzora i sličnih uređaja, u vlasništvu je osnivača Janeza Novaka i britanske tvrtke Renishaw, koja je 2000. kupila pola udjela u poduzeću. Osim nastavka oštrog rasta dobiti i prihoda, tvrtka također impresionira profitnom maržom, udio dobiti u poslovnim prihodima iznosi čak 29 posto, a povrat na imovinu 30 posto, dok je dodana vrijednosti po zaposleniku u iznosu od 85 tisuća eura dvostruko je više od slovenskog prosjeka.Janez Novak posao je počeo u prosincu 1989. godine kada je s prijateljem napravio senzor za mjerenje nemasnog mesa koji je prodao klaonicama.

 

15 posto

rasta prihoda očekuje ove godine RLS

Od tada se mnogo toga promijenilo, navode Finance. RLS više ne radi za prehrambenu industriju, postali su jedan od vodećih igrača u tržišnoj niši senzora za robotiku, koja uz širenje najnovijih tehnologija, interneta stvari i industrija 4.0 ubrzano raste. U ovoj fiskalnoj godini, koja počinje u srpnju, očekuju oko 15 posto rasta prihoda, najavio je Janez Novak. Na drugom mjestu najuspješnijih slovenskih srednjih tvrtki nalazi se Strip's, kojeg je 1995. osnovao by Tomaž Smrkolj, a proizvodi za bijelu tehniku i industrijsku elektroniku, te razvija rješenja za tzv. pametne kuće. "Do 2015. želimo udvostručiti prihode na više od deset milijuna eura", rekao je Smrkolj 2010. godini prilikom reorganizacije poslovanja. Pet godina kasnije, prihodi od prodaje dijelova za elektronske uređaje, mehatronike, senzora i LED tehnologije za 45 tisuća eura premašili su navadene ciljeve.

S obzirom na rast prodaje, tvrtka je drugom mjestu rang liste najuspješnijih tvrtki srednje veličine, a među mnoštvom pokazatelja uspješnog poslovanja ističe se povrat na imovinu koji iznosi 21 posto. Smrkolj je tvrtku osnovao 1995., otad do prošle godine broj zaposlenih je narastao na 72, a s rastom povećana je i imovina. Prošle godine u Domžalama su otvorili podružnicu za istraživanje i razvoj, a do 2017. godine planiraju izgradnju novih poslovnih prostorija. Sve to kako bi se osigurala učunkovitost tvrtke, kako je u svom godišnjem izvještaju istaknuo Smrkolj. Kupci njegovih dijelova su proizvođači bijele tehnike, tvrtke za razvoj rješenja za pametne kuće i industrijske elektronike.

Zarada na izbjeglicama
"Brončani" na popisu najuspješnijih srednjih tvrtki iskoristili su rast potražnje, objašnjava list. Treće mjesto dijele najveći urar u Sloveniji – Slowatch i proizvođač stambenih kontejnera Rem. Slowatch je u četiri godine povećao prodaju za dvije trećine, iz godine u godinu povećava profit. Razlog tome je povećana prodaja na tržištima regije.

Proizvođač kontejnera Rem je prošlogodišnji skok prihoda od 68 posto dosegnuo ponajviše zahvaljujući povećanoj potražnji za modularnom gradnjom, odnosno kontejnerima, zbog, primjerice, izgradnje prihvatnih centara za izbjeglice. Rastu i ove godine, očekujući 15 posto više prihoda od prodaje. Rast potražnje vodi prema povećanju proizvodnih kapaciteta.  Nedavno su pokrenuli novu proizvodnu liniju u Trebnju, te u industrijskoj zoni kupili još 23 tisuća četvornih metara zemljišta. Prva investicija se procjenjuje na dva milijuna eura, a druga na pet milijuna.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close