Najbogatijem Meksikancu građevina sve zanimljivija

Autor: Tomislav Pili , 26. listopad 2016. u 22:00
Maketa novog putničkog terminala zračne luke u Mexico Cityu/REUTERS

Meksički tajkun sve se agresivnije preorijentira na građevinu s obzirom da mu je telekomunikacijska tvrtka pod pritiskom konkurencije.

Zbog sve manje profitabilnog telekomunikacijskog poslovanja najbogatiji Meksikanac Carlos Slim pregovara o sudjelovanju u gradnji terminala nove zračne luke u Mexico Cityu što će ojačati građevinsku podružnicu njegova poslovnog carstva.

Projektirao zet
Prema tvrdnjama pet upućenih izvora Reutersa, Slimova kompanija Carso Infraestructura y Construccion, dio Grupo Carso, namjerava dati zajedničku ponudu sa španjolskom kompanijom FCC, također u njegovu vlasništvu i španjolskom kompanijom Acciona za gradnju terminala. Projekt gradnje vrijedan je 3,5 milijardi dolara.

Osim što bi gradio terminal na aerodromu, Slim je bio "umiješan" i u njegovo projektiranje. Naime, arhitektonsko rješenje potpisuje Slimov zet Fernando Romero uz uglednog engleskog arhitekta Normana Fostera. Inače, gradnja terminala središnji je dio ukupno 13 milijardi dolara vrijedne gradnje nove zračne luke u Mexico Cityu koja će postati operativna 2020., a godišnje će kroz nju prolaziti 68 milijuna putnika. 

Gradit će i pistu
S obzirom da je Carso prošlog mjeseca predvodio konzorcij koji je dao 396 milijuna dolara vrijednu ponudu za gradnju piste na novom aerodromu, analitičari tumače kako se Slim ubrzano preorijentira na građevinski sektor s obzirom da je njegova telekomunikacijska kompanija America Movil pod pritiskom konkurencije i regulatornog okvira.

Meksički tajkun preuzeo je kompaniju FCC koja je našla na rubu stečaja nakon sloma španjolskog nekretninskog tržišta 2008. godine. U lipnju je španjolski regulator tržišnog natjecanja odobrio Slimovo preuzimanje. Inače, FCC i Acciona imaju iskustva u gradnji objekata poput zračnih luka jer su bili uključeni u gradnju Terminala 4 madridske zračne luke Barajas, dovršenog prije deset godina. Glasnogovornik Accione izjavio je u vezi pregovora sa Carsom kako kompanija analizira ponudu. Iz FCC-a i Carsa ostali su nedostupni za komentar, navodi Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close