Najbogatije regije za veću autonomiju

Autor: Poslovni.hr , 23. listopad 2017. u 21:59
Glasači uvjerljivo za promjene, Foto: PD

Veneto i Lombardija su trećina gospodarstva Italije, a žele više ovlasti spram Rima.

Dvije bogate sjevernotalijanske regije, Lombardija i Veneto, u nedjelju su se velikom većinom izjasnile za više slobode od središnje vlade, pokazali su preliminarni rezultati. U obje regije više od 90 posto stanovnika na savjetodavnim referendumima izjasnilo se za veću autonomiju.

U Lombardiji je na referendum izašlo oko 40 posto birača, njih je 95 posto glasalo za veću autonomiju. U Lombardiji ne treba premašiti 50 posto izlaznosti da bi referendum bio pravovaljan. U Venetu gdje to treba, na referendum je izašlo oko 60 posto birača a njih je 98 posto glasalo za. “Kvorum postignut, cilj ispunjen, za naš Veneto počinje nova priča”, poručio je predsjednik Veneta Luca Zaia. Te dvije regije čine trećinu talijanskog gospodarstva. Predsjednik Lombardije Roberto Maroni i Zaia nastojali su dobiti uvjerljivu pobjedu za veću autonomiju da bi stekli politički utjecaj za pregovore s Rimom. Planiraju zatražiti veće ovlasti u zdravstvu, obrazovanju i infrastrukturi, kao i ovlasti inače rezervirane za državu kao što su sigurnost i imigracija.

Za to bi, međutim, trebalo promijeniti Ustav. Lombardija i Veneto odbili su bilo kakve usporedbe sa secesionističkom Katalonijom u Španjolskoj. Referendumi su u skladu s talijanskim Ustavom, koji predviđa da parlament može regijama dati veću autonomiju ako to zatraže.      

Komentirajte prvi

New Report

Close