Najbogatija zlatna žila na svijetu pronađena kod Bora

Autor: Poslovni dnevnik , 03. kolovoz 2015. u 08:00
U 110 godina u Boru dobiveno 5 mil. tona bakra i 160 tona zlata

U zoni Čukaru peki otkriven je gotovo nevjerojatan sadržaj od 25,7 posto bakra i 50,3 grama zlata po toni rude.

Američka rudarska korporacija Freeport-McMoRan i njihovi partneri iz kanadske kompanije Reservoir Minerals pronašli su u okolici Bora jedno od najvećih ležišta zlata i bakra na svijetu, pišu Večernje novosti.

Prema informacijama lista, Amerikanci su u zoni Čukaru peki, na dubini između 558. i 559. metra, napipali jackpot. Otkriven je gotovo nevjerojatan sadržaj od 25,7 posto bakra i 50,3 grama zlata po toni rude. Prema do sada istraženim ležištima u svijetu, najbogatiji sadržaj pronađen je u rudniku Hollister u Americi, gdje se izvlači 27,2 grama zlata po toni rude.

 

25,7 posto

bakra po toni rudače otkriveno je kod Bora

Istraživanja još traju
O vrijednosti ovoga otkrića najbolje govori podatak da su Freeport i Kanađani dosad u okolici Bora otkrili 65 milijuna tona rude prosječnog udjela od 2,6 posto bakra i 1,5 grama zlata po toni. Štoviše, istraživanja pokazuju i da je u jednoj bušotini, na dubini od 179 metara, pronađen sloj od 84 metra u kojem je sadržaj bakra 10,75 posto i zlata od 10,86 grama po toni! U drugom sloju rude, debljine 46 metara, pronađen je još bogatiji depozit od 15,85 posto i 16,77 grama po toni zlata. Neke neslužbene informacije ukazuju na to da se rezerve bakra u okolici Bora procjenjuju na milijardu tona rudače, uz prateće količine zlata i drugih plemenitih metala. Ipak , to još moraju potvrditi istraživanja.  

Amerikanci i Kanađani su kod Bora izbušili više od 42 km bušotina, a u nekima je udjel bakra u rudači bio veći od 10 posto, pa se još prije dvije godine, govorilo o najbogatijem ležištu tog metala na svijetu. Dejan Koželj, direktor i glavni geolog Freeporta u Srbiji, ranije je rekao kako je ta kompanija lani u geološka istraživanja u okolici Bora uložila oko 15 milijuna dolara, dok je ove osigurano 20 milijuna. "Potreban je velik broj pozitivnih rezultata istražnog bušenja prije donošenja konačne odluke o početku eksploatacije. Neophodno je dovoljno podataka, kako bi se definirali veličina i kvaliteta ležišta, nakon čega moramo pripremiti glavni rudarski projekt otkopavanja, radi dobivanja eksploatacijskog prava", tvrdi Koželj.

Stoljetna tradicija
Tada na red dolazi izrada studije izvedivosti, koja bi dokazala ekonomsku opravdanost projekta, i analiza utjecaja rudarenja na okolinu. Slijedi podnošenje zahtjeva i dobivanje odobrenja za izvođenje rudarskih radova. Krajnji korak je dobivanje korporativnih odobrenja za početak ulaganja. A o kakvom se bogatstvu radi, najbolje svjedoči podatak da je tijekom 110 godina rudarenja u Boru dobiveno pet milijuna tona bakra i blizu 160 tona zlata.

Srpsko podzemlje

U okolici Bora bakra i zlata vrijednog 18 milijardi dolara

Što su Amerikanci i Kanađani pronašli, najbolje govori podatak da se ležišta sa jedan posto bakra, ako ih prate odgovarajuće količine rudače, smatraju – izuzetno profitabilnim. Računajući bruto vrijednost bakra i zlata u novootkrivenim ležištima, po službenim cijenama na Londonskoj burzi metala, u okolici Bora krije se bogatstvo vrijedno gotovo 18 milijardi dolara! A ovo su tek prvi rezultati, budući da Amerikanci i Kanađani nastavljaju sa geološkim istraživanjima.

Komentari (14)
Pogledajte sve

Isti je to program Plan 21.

Naši Kukurikavci su našli naftu a njihovi Kukurikavci su našli zlato.

A narod iz tih bogatih Država bježi na zapad kao da je zavladala kuga i kolera.

Evo bas gledam Reservoir minerals insider report. Uprava je u zadnjih mjesec dana prodala cca 45000 dionica, a nisu kupili niti jednu.

Malo cudno za kompaniju koja je nasla najvecu zlatnu zilu na svijetu. Pogotovo sto su im dionica pale taj mjesec 10% 🙂


O kakvom "fantasticnom" otkricu se radi najbolje govori kretanje cijena dionica
Reservoir Minerals je -10%, a Freeport nevjerojatnih -39% i to u samo zadnjih mjesec dana 🙂

Da ne spominjem da u Kanadskim i Americkim medijima nema niti jedne rijeci o najvecem otkricu 🙂

Izgleda da oni u Srbiji imaju isto nekog Vrdoljaka samo je on vise zainteresiran za zlato, a manje za naftu. Jedno je sigurno, Srbija ce dobiti Agenciju za Plementie Metale. 🙂

A gle Twixer. Nemreju svi imati naftu.

Uostalom kako je to “veliko” otkriće govori i to da i nakon dvije godine istraživanja nisu sigurni da li se vađenje isplati.

O kakvom “fantasticnom” otkricu se radi najbolje govori kretanje cijena dionica
Reservoir Minerals je -10%, a Freeport nevjerojatnih -39% i to u samo zadnjih mjesec dana 🙂

Da ne spominjem da u Kanadskim i Americkim medijima nema niti jedne rijeci o najvecem otkricu 🙂

Izgleda da oni u Srbiji imaju isto nekog Vrdoljaka samo je on vise zainteresiran za zlato, a manje za naftu. Jedno je sigurno, Srbija ce dobiti Agenciju za Plementie Metale. 🙂

New Report

Close