Naftaši u Davosu pršte optimizmom

Autor: Tomislav Pili , 23. siječanj 2015. u 11:43
Pad od 50 posto nije opravdan

OPEC i ekonomisti najavljuju cijenu barela od 200 dolara.

Možda zbog utjecaja svježeg planinskog zraka, no čelnici naftne industrije na Svjetskom ekonomskom forumu u švicarskom zimovalištu Davosu vrlo optimistično gledaju na cijenu nafte u sljedećih nekoliko godina.

Tako je izvršni direktor talijanskog Enija, Claudio Descalzi, izjavio kako bi cijena barela "crnog zlata" u sljedećih četiri do pet godina mogla doći do 150, pa i 200 dolara za barel. Za potonuće cijena koje su, kako kaže, pričinile velike štete industriji koje će se osjećati još godinama upro je prstom u tržište financijskih izvedenica. Zanimljivo je pak bilo razmišljanje Abdullaha al-Badrija, glavnog tajnika Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), prema kojem 50-postotni pad cijena nafte nema opravdanje u fundamentima, unatoč višku ponude.

"Cijene će normalizirati vrlo skoro", najavio je al-Badri. S druge pak strane, Khalid al-Falih, predsjednik najvećeg svjetskog proizvođača nafte, saudijske kompanije Aramco, ocijenio je kako je financijsko tržište u kombinaciji s završetkom američkog kvantitativnog popuštanja ubrzalo pad cijena, ali da je negativni trend izgubio dodir sa stvarnošću, prenosi britanski Telegraph. Glavni ekonomist Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol poručio je potrošačima da se ne trebaju previše opustiti. "Cijena od 45 dolara za barel je privremeni fenomen", izjavio je Birol.

Komentirajte prvi

New Report

Close