Naftaši otkrivaju kako se nose s promjenom klime

Autor: Sergej Novosel Vučković , 13. prosinac 2017. u 14:17
Naftni div je ranije oponirao znanstvenim spoznajama o promjeni klime / REUTERS

Investitori ga natjerali na objavu rizika po poslovanje.

ExxonMobil, kao najveća svjetska naftno-plinska kompanija izlistana na burzi, morala je ustuknuti pred investitorima i promijeniti svoje ponašanje. Promjena nije velika, ali govori da naftaši popuštaju, a ovaj američki div je u tome prvi. ExxonMobil, naime, počet će objavljivati izvješća o utjecaju klimatskih politika na svoje poslovanje, i to zbog rastućih zahtjeva dijela investitora koji su tražili poboljšanje otkrivanja rizika koje nosi naftni biznis.

Ljaga omraženosti

Financial Times ističe da je to, barem dosad, najveći uspjeh investitora koji nastoje kompanije prisiliti da učine više na priznanju s kakvim se prijetnjama zbog klimatskih promjena susreću i da poduzimaju jače mjere na suzbijanju stakleničkih plinova.

“Uvest ćemo poboljšanja u izvješća, uključujući i analize utjecaja postupaka usmjerenih na ograničavanje rasta globalne temperature”, navodi kompanija u poruci regulatorima u ponedjeljak. Ishod je to godišnjeg sastanka Exxona iz svibnja, kad su investitori koji drže 62 posto udjela obznanili da podupiru zahtjev grupe dioničara, predvođene umirovljeničkim fondom radnika države New York. Oni su, piše FT, tada tražili da se podastru podaci o tome koliko na kompanijino poslovanje – prihode i dobit – djeluju tehnološke promjene i klimatski utjecaji.

I dok su investitori smatrali da bi objava takvih rezultata pomogla i dioničarima da ustanove jesu li i koliko Exxonovi poslovi diljem svijeta dugoročno održivi, pogotovo u svjetlu političkih akcija protiv globalnog zagrijavanja, Uprava se oštro protivila. S vrha je poručeno da vodstvo ionako u planovima za investiranje razmatra i načine nošenja s klimatskim rizicima i da je to “dosta da se dioničarima isporuči dugoročna vrijednost”.

ExxonMobil je ovim činom donekle sa sebe sprao ljagu omražene kompanije, kakvom ga je 2012. okitio Daily Telegraph zbog oponiranja znanstvenim spoznajama vezanim uz opasnosti koje za okoliš nosi prekomjerna proizvodnja nafte. Bilo je to za vrijeme Uprave Leeja Raymonda, koji je od 1993. do 2005. negirao i donošenje Kyoto protokola. Zaokret je uslijedio s Rexom Tillersonom (vodio tvrtku od 2006. do 2016.), aktualnim državnim tajnikom SAD-a, koji je priznao potrebu rješavanja opasnosti od klimatskih promjena i podržao 2015. donesen klimatski ugovor iz Pariza.

Niskougljična budućnost

Na novom šefu Darrenu Woodsu, koji ExxonMobil vodi od početka godine, jest da ono s papira primijeni na terenu, što već i radi – odriče se posla sa stvaranjem metana, a podržavaju se i inicijative za smanjenje emisije stakleničkih plinova. Prihvaćanje da više govori o klimatskim učincima znači za velikog igrača, ocjenjuju analitičari, korak prema “niskougljičnoj budućnosti” u kojoj će nafta dati prednost energetskim alternativama. Još bi se ostalo na fosilnim gorivima, što prirodni plin jest, no, bilo bi podnošljivije za okoliš.     

Komentirajte prvi

New Report

Close