Na Trumpovu udaru i tvrtka koja od Kine stvara Big Brother

Prihodi kineske kompanije lani su dosegli preko sedam milijardi dolara/REUTERS Prihodi kineske kompanije lani su dosegli preko sedam milijardi dolara/REUTERS

Washington planira ograničiti pristup američkim komponentama i Hikvisionu, najvećem proizvođaču opreme za videonadzor.

Američki pritisak na kineski tehnološki sektor jača i nakon zatvaranja vrata Huaweiju za suradnju s dobavljačima iz SAD-a.

Prema navodima američkih medija koji se pozivaju na upućene izvore u administraciji, Washington planira uvesti slične sankcije i kompaniji Hikvision koja se bavi uređajima za videonadzor.

Zauzeo središnju ulogu
Kako piše New York Times, američka vlada planira Hikvisionu ograničiti pristup američkom tržištu elektroničkih komponenti jer će proizvođači iz SAD-a, kao i u Huaweijevu slučaju, morati zatražiti vladinu dozvolu za isporuku dijelova. Time će i Hikvision dospjeti na trgovinsku "crnu listu".  S tržišnom vrijednošću od 37 milijardi dolara i 34.000 zaposlenih, Hikvision je prema vlastitim tvrdnjama najveći svjetski proizvođač opreme za videonadzor s lanjskim prihodima od 7,2 milijarde dolara te dobiti od 1,6 milijardi dolara.

 

37 mlrd.

dolara burzovna je kapitalizacija Hikvisiona uvrštenog u Shenzenu

Smješten u Hangzhou, tehnološkom središtu i jednom od najbogatijih kineskih gradova, Hikvision zauzima središnju ulogu u ambicijama kineske države u zauzimanju vodeće uloge u svijetu u proizvodnji nadzornih sustava. Iako bi mnogi pomislili da se nadzorna oprema sastoji samo od tradicionalnih kamera za nadgledanje, činjenica je da je posljednjih godina digitalna tehnologija snažno ušla u taj sektor. Naime, videokamere se danas uvezuju s umjetnom inteligencijom, prepoznavanjem govora i genskim testovima čime nadzorne mreže postaju daleko efikasnije, ali i pogodnije za prikupljanje cijelog niza podataka.

Hikvision tvrdi za svoje proizvode kako omogućuju praćenje kretanje ljudi diljem zemlje pomoći značajki lica i tijela, nadzor aktivnosti državnih dužnosnika te javnih okupljanja. Mogućnosti Hikvisionove opreme odlučile su isprobati vlade Ekvadora, Zimbabvea, Uzbekistana, Pakistana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Kao i slučaju Huaweija koji Washington mjesecima optužuje da putem svojim telekomunikacijskih mreža prikuplja podatke za kinesku vladu, tako i slučaju Hikvisiona tvrdi da ta kompanija predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost.

No, suštinski je motiv ograničavanje rasta kineske tehnološke i ekonomske moći. Međutim, Amerika se u slučaju Hikvisiona namjerava pozvati i na zaštitu ljudskih prava s obzirom da se oprema te kompanije koristi za masovni nadzor Ujgura, muslimanske manjine koja optužuje kinesku vladu za diskriminaciju njihove kulture i vjere.   

Pozivanje na ljudska prava
Podsjetimo, Hikvision te Dahua, kompanija iz iste branše, posebno su bili istaknuti u pismu Bijeloj kući koju je nedavno potpisalo više od 40 kongresnika tražeći strožu kontrolu američkog izvoza zbog postupaka prema Ujgurima. Odluka američkih vlasti o Hikvisionu očekuje se u narednih nekoliko tjedana, navodi New York Times. Kao i Huawei, i Hikvision tvrdi kako može nastaviti proizvodnju bez većih problema i u slučaju američke zabrane, prenosi Reuters.

Međutim, dodali su kako nisu izviješteni o mogućnosti takvog poteza. Analitičari smatraju kako će uvođenje restrikcija imati značajnije posljedice na ukupne američko-kineske trgovinske odnose nego na proizvodnju Hikvisiona.

Naime, većina komponenti koju ta kompanija treba proizvode se u svijetu na komercijalnoj osnovi i mogu ih ponuditi i kineski proizvođači. Ipak, na otvaranju trgovanja na kineskim burzama u srijedu cijena dionica Hikvisiona potonula je za 10 posto, da bi se kasnije ponešto oporavila i zaključila dan s minusom od šest posto.

Kineski veleposlanik poručio

'Vrata su i dalje otvorena'
Peking je spreman nastaviti trgovinske razgovore s Washingtonom, izjavio je kineski veleposlanik u SAD-u Cui Tiankai dok Američka trgovinska komora u Kini tvrdi kako polovica njezinih članova osjeća negativne posljedice kineskih mjera odmazde zbog povećanja carina. U razgovoru za Fox News, Cui je izjavio kako su "vrata KIne i dalje otvorena". Za propast nedavnih pregovora optužio je američku stranu koja je iznenada "mijenjala mišljenje". Istovremeno, američke kompanije koje posluju u Kinu tvrde da se sve više suočavaju s preprekama i teškoćama, poput iznenadnih inspekcija, sporog rješavanja carinske dokumentacije te sporijeg odobravanja dozvola i drugih dokumenata. Skoro 41 posto članova komore razmišlja od selidbi proizvodnje izvan Kine, prenosi Reuters.

Komentari (0)
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!