Na pomolu trgovinski rat Makedonije i Srbije zbog pšenice

Autor: Božica Babić , 07. srpanj 2013. u 22:00
U Beogradu ističu da se ograničavanje uvoza pšenice ne događa prvi puta

Na limitiranje uvoza pšenice i brašna Beograd će Skopju vjerojatno uzvratiti ograničavanjem uvoza vina.

Za svaki kilogram pšenice uvezene iz Srbije do 31. prosinca 2013. obveza uvoznika je otkupiti od makedonskih ratara tri kilograma pšenice, a za kilogram srpskog brašna četiri kilograma makedonske pšenice.

Tako je ovaj tjedan odlučila vlada Makedonije i tim zaključkom isprovocirala golemi gnjev diljem Srbije, od vladajuće garniture u Beogradu do gospodarskih asocijacija i interesnih udruga koje u Srbiji i Vojvodini okupljaju proizvođače ove najvažnije krušarice.

Cefta kao sudac

Potpredsjednik vlade Srbije Rasim Ljajić i ministar poljoprivrede Goran Knežević upozoravaju da Makedonija uvedenom mjerom grubo krši Cefta sporazum o nesmetanom trgovanju u regiji. Traže od Bosne i Hercegovine, koja ove godine predsjeda Ceftom, žurno sazivanje sjednice na kojoj bi se raspravila problematika. Srbija će zbog odluke makedonskih vlasti pretrpjeti veliku štetu, stoga povjerenstvo Cefte nadležno za rješavanje spornih situacija među državama članicama mora hitno usvojiti odluku kojom će zahtijevati od mjerodavnih u Skopju da odmah ukinu limitiranje uvoza pšenice i brašna.

U Beogradu ističu da se ograničavanje uvoza ne događa prvi puta, navodno Makedonija već četvrtu godinu uzastopno baš u vrijeme žetve donosi ovakvu zabranu. Posebno su pogođeni činjenicom da iz Skoplja nije stigla službena odluka nego su o njoj obaviješteni od svojih izvoznika. Srbija iz ovogodišnje žetve očekuje proizvodnju 2,35 milijuna tona pšenice, što je za 15 posto više nego lani. Najmanje milijun tona pšenice mora plasirati u izvoz, a makedonsko tržište godinama je bilo solidan kupac. Makedonski veletrgovci pšenicom u Srbiji su nabavljali više od 50 posto količina potrebnih domaćem tržištu.

Limit za vina

Lani je tako uglavnom od vojvođanskih ratara za 13,6 milijuna eura kupljeno 60 tisuća tona pšenice. Samo tijekom ovogodišnjeg svibnja iz Srbije je prema Makedoniji otpremljeno 3000 tona pšenice. Ne uspije li srušiti spornu odluku južnog susjeda Beograd bi istom protumjerom mogao ograničiti uvoz vina iz Makedonije koja na srpskom tržištu nadmoćno drže čak 65 posto udjela.

Za uvoz vina lani su, tvrde u srpskoj prijestolnici, isplatili više od 25 milijuna eura. Ostane li limit za pšenicu neka se uvede obveza da srpski uvoznici moraju na svaki litar makedonskih vina otkupiti četiri litra vina od lokalnih vinara, zahtjev je koji je prema nadležnim državnim strukturama uputila interesna grupacija "Žitozajednica" iz Vojvodine, najveći gubitnik u ovom trgovinskom ratu ne ostvari li se sljedećih dana neko kompromisno rješenje.

Iz "Žitozajednice" naime, od svoje vlasti traže neka Skopju ostavi "time-out" od deset dana. Ne povuče li u tom roku novu mjeru neka se aktivira limit za uvoz makedonskih vina. Makedonska vlada na ogorčene izjave iz Srbije tek uzvraća da ne gazi nijedan sporazum, jer pravila Cefte članicama dopuštaju zaštitu nacionalnog tržišta u razdoblju od 200 dana unutar kalendarske godine ukoliko se ocijeni da je ono ugroženo.

Komentirajte prvi

New Report

Close