Na pomolu najveća akvizicija na Balkanu u idućih godinu dana

Autor: Bernard Ivezić , 05. srpanj 2013. u 13:39
Robert Knorr, stariji partner Mid Europa Partnersa/PIXSELL

Fond Mid Europa Partners zajedno s EBRD-om očekuje dvostruko više novca od United Groupa nego što je Agrokor platio za Mercator.

Dok se u Hrvatskoj očekuje val preuzimanja alternativnih operatera, na regionalnom nivou započela je prodaja United Groupa, najvećeg konkurenta Deutsche Telekoma i Telekoma Austrije koja bi lako mogla prerasti u najveći posao na Balkanu u idućih godinu dana.

Vlasnik United Groupa, koji posluje u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Srbiji je fond Mid Europa Partners sa sjedištem u Londonu, navodno očekuje na ovoj transkaciji zaraditi devet milijardi kuna. Usporedbe radi, Agrokor Ivice Todorića preuzeo je Mercator za dvostruko manji iznos.U Totalnoj televiziji, tvrtki kćeri United Groupa u Hrvatskoj, kažu da zasad nemaju informacija o prodaji grupe. Jednako tako prema dostupnim informacijama, fond Mid Europa Partner tvrdi da ne planira prodaju već da su usmjereni na povećanje vrijednosti kompanije.Krešimir Alić, analitičar telekomunikacijskog tržišta agencije IDC Adriatics kaže da zasad nema informacija o prodaji United Groupa, ali da je uobičajeno da kompanije prije prodaje rade na povećanju vrijednosti i da to može biti vrijedan pokazatelj budućih planova.

 

180milijuna

eura prihoda ostvario je lani u regiji United Group

"Telekomi kad idu prema prodaji rade na konsolidaciji poslovanja, povečanju lojalnosti svojih korisnika, povećanju prodaje postojećim korisnicima i primjerice idu u tehnološke iskorake pa makar samo da bi pokazali da mogu isporučiti neku novu tehnologiju", pojašnjava Alić.U tom je smislu sličnosti s United Groupom mnogo. Operater je prije nekoliko mjeseci konsolidirao svoje poslovanje te svih 25 telekomunikacijskih tvrtki koje Mid Europa Partners posjeduje u regiji okupio u okviru United Groupa. Nadalje, operater je najavio ambiciozan plan rasta poslovanja. Lani je prihod United Groupa, čiji je suvlasnik EBRD, bio 180 milijuna eura i upravo je po tom pokazatelju ova kompanija jedan od najvećih regionalnih konkurenata DT-a i TA. Sada pak planira povečavati prihod na godišnjoj razini za 20 milijuna eura i to kroz organski rast i akvizicije. U sklopu United Groupa nalaze se Totalna televizija (Total TV) u Hrvatskoj, koja je na hrvatskom tržištu lider u segmentu satelitske televizije gdje su joj konkurenti HT-ov MAXtv, Vipnetov Vip TV  i Evo TV Hrvatske pošte.

U Sloveniji, Srbiji i BiH telekom United Group vlasnik je najvećih kabelskih televizija Telemacha i SBB-a. U Sloveniji je United Group kroz svoje operacije drugi najveći operater u ponudi usluga fiksne telefonije i interneta i prvi u ponudi usluga prijenosa TV signala. Analitičari procjenjuju da bi ova prodaja mogla imati utjecaja na konsolidaciju i na hrvatskom tržištu, gdje je United Group pojedinačno najslabije zastupljen. Robert Knorr, stariji partner Mid Europa Partnersa prilikom ponovog aktiviranja poslovanja u Hrvatskoj izjavio je za Poslovni dnevnik da su otvoreni za razgovore s operaterima u Hrvatskoj, ali da zasad ne kane preuzimati. U međuvremenu se situacija promijenila. U proces predstečajne nagodbe otišao je drugi najveći alternativni fiksni operater Optima telekom, kao i Metronet, tvrtka preko koje fiksni telefon i internet koristi svaka deseta tvrtka u Hrvatskoj. Situaciju dodatno potpiruje mogućnost prodaje Tele2 sa čim bi u paketu vjerojatno bio kupljen i neki alternativni fiksni operater zbog čega su se HT i Vipnet zapalili za preuzimanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close