Na meti interesa kineskih divova: Iako su u dubokoj krizi, imaju stanovništvo u prosjeku najmlađe u Europi

Autor: Poslovni.hr/H , 28. rujan 2018. u 09:41
FOTO: GettyImages

Nekoliko velikih kineskih kompanija, uključujući tehnološkog diva Alibabu, aktivno traga za prilikama za kupnju kompanija u Turskoj koje su im postale zanimljive nakon naglog pada vrijednosti turske lire, kazali su izvori upućeni u razgovore.

Razgovori u Istambulu počeli su sredinom kolovoza, na vrhuncu valutne krize u Turskoj, kazala su za Reuters četiri izvora koji su željeli ostati anonimni jer informacija o kontaktima nije objavljena.

Uz Alibabu koji je ove godine kupio turski maloprodajni lanac Trendyol, u potragu za prilikama u Turskoj dali su se i osiguravatelj China Life Insurance i kongomerat China Merchants Group, kazala su tri izvora.

"U samo tjedan dana sastali smo se sa četiri kineske grupe, koje su imale više od 20 sastanaka", izjavio je jedan od izvora, dodajući da su sastanke upriličile vodeće američke investicijske banke.

"Razmatraju gotovo sve moguće prilike", dodao je.

U Alibabi nisu željeli komentirati planove o budućim ulaganjima. U China Life Insuranceu nisu odgovorili na zahtjev za komentarom informacije a u China Merchantsu nisu odmah bili dostupni za komentar, napominje Reuters.

Kineske su kompanije zainteresirane za tursku infrastrukturu, te za rudarski, energetski, maloprodajni i sektor osiguranja, kazala su tri izvora.

U ovoj je godini turska lira oslabila nekih 40 posto prema dolaru budući da ulagače zabrinjava kontrola turskog predsjednika Tayyipa Erdogana nad monetarnom politikom i diplomatski sukob sa Sjedinjenim Državama.

Unatoč krizi Turska i dalje bilježi zavidne demografske trendove, zbog čega je u dugoročnoj perspektivi posebno atraktivna kompanijama fokusiranim na potrošače. Ima 80 milijuna stanovnika a populacija je u prosjeku među najmlađima u Europi, dodaje Reuters.

Komentirajte prvi

New Report

Close