Izmiču kontroli države: Vrte milijune, bez zaposlenih i plaćanja poreza

Najveći službeno prijavljen promet imala je tvrtka Seabet, koja ima jednog zaposlenog Najveći službeno prijavljen promet imala je tvrtka Seabet, koja ima jednog zaposlenog

Tvrtke iz mreže, registrirane za informacijsku tehnologiju, nemaju licenciju za igre na sreću, a nalaze se na nepostojećim adresama u Podgorici.

Nekoliko desetaka tvrtki preko čijih računa se obavlja milijunski promet u Crnoj Gori izmiče kontroli državnih organa, pod djelatnošću "informacijske tehnologije" krši se zakon o igrama na sreću i otvara prostor za pranje novca, potvrđeno je istraživanjem Vijesti i Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

Samo nekoliko tvrtki imalo je proteklih godina ukupni promet preko računa veći od 100 milijuna eura, a ukupna svota sigurno je veća jer mnoge tvrtke iz te mreže godinama nisu predale financijske izvještaje Poreznoj upravi. 

Oprezne zapadne banke
Jednu banku u Crnoj Gori nedavno je zapadnouropski partner, koji za nju obavlja korespondentske poslove, obavijestio da ne želi posredovati u transakciji od oko 50 milijuna eura prema mreži tih tvrtki u Crnoj Gori. Novac je ipak našao ulaz preko jedne druge od 15 banaka koje posluju u Crnoj Gori, rekao je izvor iz financijskih krugova Vijestima. Tvrtke iz te mreže registrirane za informacijsku tehnologije nemaju licenciju za organiziranje igara na sreću, a nalaze se na spornim ili nepostojećim adresama u Podgorici.

Najveći službeno prijavljen promet imala je tvrtka Seabet koja ima jednog zaposlenog i promet od 60 milijuna eura u protekle četiri godine. Tvrtka je aktivna, prije nekoliko dana podnijela je Poreznoj upravi izvještaj da je u 2017. imala prihod od 13,99 milijuna eura. Osnivač je Seabet Limited iz Londona, a direktor je Drago Vukčević. Ta tvrtka je ranije upravljala web stranicom Seabet.com, koja sada ne omogućava izravno klađenje, ali nudi informacije i poveznice na web stranice gdje je to moguće. 

Ništa bez Đukanovićevih
Uprava za igre na sreću je veljači 2015. potpisala ugovor o koncesiji za priređivanje igara na sreću za 21 web stranicu s kompanijom E Gambling Montengro, iza koje stoje Milovan Maksimović, brat od ujaka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, kao i dva mađarska državljana. Jedna od od tih web stranica bila je i Seabet.com. E Gambling je kasnije te stranice, i dvadesetak drugih, davao povezanim tvrtkama u Crnoj Gori preko kojih se obavljao promet.

Uprava za igre na sreću je lani raskinula koncesiju s E Gamblingom koji nije svoje web stranice povezao s državnim sustavom online nadzora. Prije dvije i pol godine, zbog mogućeg nelegalnog priređivanja igara na sreću i pranja novca, dokumentaciju o slučaju E gambling Specijalno državno tužiteljstvo uzelo je od inspekcije i Uprave za igre na sreću, ali se ništa nije dogodilo.

Komentari (1)
  • Funky
    Funky 16:55 3.5.2018.

    ako je njihova hanfa kao i nasa…nemaju frke…slobodno neka rade sto oce…i dokle oce.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve