Izmiču kontroli države: Vrte milijune, bez zaposlenih i plaćanja poreza

Autor: Poslovni dnevnik , 03. svibanj 2018. u 07:57
Najveći službeno prijavljen promet imala je tvrtka Seabet, koja ima jednog zaposlenog

Tvrtke iz mreže, registrirane za informacijsku tehnologiju, nemaju licenciju za igre na sreću, a nalaze se na nepostojećim adresama u Podgorici.

Nekoliko desetaka tvrtki preko čijih računa se obavlja milijunski promet u Crnoj Gori izmiče kontroli državnih organa, pod djelatnošću "informacijske tehnologije" krši se zakon o igrama na sreću i otvara prostor za pranje novca, potvrđeno je istraživanjem Vijesti i Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

Samo nekoliko tvrtki imalo je proteklih godina ukupni promet preko računa veći od 100 milijuna eura, a ukupna svota sigurno je veća jer mnoge tvrtke iz te mreže godinama nisu predale financijske izvještaje Poreznoj upravi. 

Oprezne zapadne banke
Jednu banku u Crnoj Gori nedavno je zapadnouropski partner, koji za nju obavlja korespondentske poslove, obavijestio da ne želi posredovati u transakciji od oko 50 milijuna eura prema mreži tih tvrtki u Crnoj Gori. Novac je ipak našao ulaz preko jedne druge od 15 banaka koje posluju u Crnoj Gori, rekao je izvor iz financijskih krugova Vijestima. Tvrtke iz te mreže registrirane za informacijsku tehnologije nemaju licenciju za organiziranje igara na sreću, a nalaze se na spornim ili nepostojećim adresama u Podgorici.

Najveći službeno prijavljen promet imala je tvrtka Seabet koja ima jednog zaposlenog i promet od 60 milijuna eura u protekle četiri godine. Tvrtka je aktivna, prije nekoliko dana podnijela je Poreznoj upravi izvještaj da je u 2017. imala prihod od 13,99 milijuna eura. Osnivač je Seabet Limited iz Londona, a direktor je Drago Vukčević. Ta tvrtka je ranije upravljala web stranicom Seabet.com, koja sada ne omogućava izravno klađenje, ali nudi informacije i poveznice na web stranice gdje je to moguće. 

Ništa bez Đukanovićevih
Uprava za igre na sreću je veljači 2015. potpisala ugovor o koncesiji za priređivanje igara na sreću za 21 web stranicu s kompanijom E Gambling Montengro, iza koje stoje Milovan Maksimović, brat od ujaka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, kao i dva mađarska državljana. Jedna od od tih web stranica bila je i Seabet.com. E Gambling je kasnije te stranice, i dvadesetak drugih, davao povezanim tvrtkama u Crnoj Gori preko kojih se obavljao promet.

Uprava za igre na sreću je lani raskinula koncesiju s E Gamblingom koji nije svoje web stranice povezao s državnim sustavom online nadzora. Prije dvije i pol godine, zbog mogućeg nelegalnog priređivanja igara na sreću i pranja novca, dokumentaciju o slučaju E gambling Specijalno državno tužiteljstvo uzelo je od inspekcije i Uprave za igre na sreću, ali se ništa nije dogodilo.

Komentari (1)
Pogledajte sve

ako je njihova hanfa kao i nasa…nemaju frke…slobodno neka rade sto oce…i dokle oce.

New Report

Close