Na istoku Srbije zaživio uzgoj lavande

Autor: Poslovni dnevnik , 01. kolovoz 2016. u 21:59
Ulje lavande prodaje se po 90, smilje po 1500 eura za kilogram

Ulje od lavande i od smilja izvozi se u Belgiju, jer u Srbiji ne postoji tržište.

Najveća plantaža lavande na Balkanu nalazi se u istočnoj Srbiji, na Staroj Planini, gdje se ta kultura uzgaja već osam godina. Osim lavande, tu postoje i plantaže smilja, od koga jedan kilogram ulja košta i do 1.500 eura. Ti, sada obrađeni hektari, bili su otpisani i ljudi su napuštali ovo mjesto, sve dok poduzetnica Ljiljana Petrović nije prepoznala potencijale i odlučila u svoju viziju uložiti znatnu svotu novca.

Ulaganja su joj se isplatila u trećoj godini nakon sadnje. Ulje je organske kvalitete, pa je cijena za jedan kilogram ulja od smilja je od 1350 do 1500 eura, dok se za lavandu plaća od 70 do 90 eura. Kako tržište u ovom trenutku u Srbiji ne postoji, sve količine ulja dobivenog s ove plantaže na kraju završe na belgijskom tržištu. Nekad se lavandu bralo ručno, sada su strojevi zamijenili desetine radnika.

"Lako je reći da je taj biznis profitabilan, ali što napraviti s tom robom? Nije jednostavno praviti destileriju, sušaru, jer to sve puno košta", kaže Ljiljana Petrović. kojoj cilj nije širiti površine, već broj kooperanata. Naglašava kako puno toga nije znala, vrlo često je odlazila na studijska putovanja u Francusku, no ispostavilo se da je praksa nešto savim nešto drugo.

Komentirajte prvi

New Report

Close