Na horizontu najgori ishod za tvrtke: brexit bez sporazuma

Autor: Tomislav Pili , 26. svibanj 2019. u 22:00
Theresa May napušta 7. lipnja Downing Street 10/REUTERS

Tamošnji analitičari smatraju da će novi čelnik vlade vjerojatno tražiti ‘tvrđi’ sporazum što znači novu konfrontaciju s Bruxellesom.

Ostavka britanske premijerke Therese May koja stupa na snagu 7. lipnja znači nekoliko scenarija za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva, a većina ih nije u interesu tamošnjim kompanijama.

Prema kladionicama, najveće šanse za selidbu u Downing Street 10 ima Boris Johnson, nekadašnji ministar vanjskih poslova i jedna od vodećih pojavnosti kampanje za brexit 2016. godine, piše Reuters.

Iznenadni prekid veza
Ako Johnson postane premijer, sasvim je izgledno da će od Bruxellesa zahtijevati "tvrđi" sporazum o izlasku nego što ga je May ispregovarala. No, tvrđi pristup analitičari očekuju i od drugih kandidata, a spominju se Sajid Javid, Michael Gove te Jeremy Hunt. To bi dovelo do daljnje konfrontacije s Europskom komisijom i vijećem, a predviđeni rok britanskog izlaska 31. listopada i nije tako daleko.

 

40 posto

šansi za brexit bez sporazuma daje banka BNP Paribas

U tom slučaju Velika Britanija izašla bi iz Europske unije bez sporazuma. Za velike kompanije to bi bio scenarij iz noćne more. Naime, iznenadni prekid trgovinskih veza pete svjetske ekonomije s Europom doveo bi do potresa u globalnim opskrbnim lancima, ocjenjuju analitičari za Reuters. Američka investicijska banka JP Morgan povisila je šansu za brexit bez sporazuma na 25 posto, dok je francuski BNP Paribas šanse povisio sa 20 na 40 posto.

Za pregovaranje potpuno novog sporazuma vremena više nema s obzirom da je May trebalo praktički dvije godine da dogovori sporazum koji je uključivao carinsku uniju s Europom, ali ga je britanski parlament odbacio. No, pitanje je i koliko je Europa jedinstvena prema takvoj mogućnosti. Podsjetimo, u travnju se francuski predsjednik Emmanuel Macron usprotivio jednogodišnjem odgađanju brexita tvrdeći kako je to prerizično za europske institucije. 

Mogućnost rušenja vlade
Britanski mediji podsjećaju kako je parlament do sada glasovao protiv izlaska bez sporazuma. Međutim, tamošnji politički analitičari pojašnjavaju kako parlament nema mogućnosti spriječiti izlazak bez sporazuma ako ga vlada želi provesti.

Parlamentu ostaje jedino mogućnost rušenja vlade kroz glasovanje o nepovjerenju, ali to je za većinsku Konzervativnu stranku vrlo rizičan politički potez. To bi značilo prijevremene izbore u kojima bi konzervativci vjerojatno vrlo loše prošli, ako je suditi po prognozama za europske izbore.

Komentirajte prvi

New Report

Close