Na Dunavu 20% više kruzera, najzanimljiviji Beograd

Autor: Poslovni dnevnik , 26. kolovoz 2019. u 21:59
Strane goste najviše privlače stare tvrđave

Srbija sada ima šest međunarodnih pristaništa, sljedeće godine bit će još tri.

Na toku Dunava kroz Srbiju šest je međunarodnih pristaništa, na kojima je od početka godine registrirano gotovo tisuću zaustavljanja stranih kruzera.

Sljedeće nautičke sezone bit će ih još tri, u Zemunu, Sremskim Karlovcima i kod tvrđave Ram, izvještava RTS. Turiste privlači sedam tvrđava i arheološki lokaliteti svjetskog značaja, Vinča, Lepenski Vir i Viminacijum.

"Iz godine u godinu, bilježimo rast broja pristajanja u našoj zemlji. Samo 2018., u odnosu na 2017., imali smo povećanje od 15% u broju pristajanja, a ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine čak 20%", kaže Vuk Perović, v. d. direktora Agencija za upravljanje lukama.

Turisti s kruzera u Novom Sadu se zadržavaju četiri sata, a u Beogradu osam. Ranije su posjećivali Kalemegdan i odlazili na folklorno veče. "Sada je to potpuno nešto drugo. Oni sada posjećuju Avalu, zatim Muzej Nikole Tesle i Dom Jevrema Grujića, žele dodir s lokalnim stanovništvom, lokalnom gastronomijom.

Zaustavljaju se i na još dvije lokacije, kod Golubačke tvrđave i u Donjem Milanovcu kod Lepenskog Vira, gdje provode po dva sata", objašnjava Tijana Maljković, tajnica Udruženja za turizam PKS. Na beogradskim rijekama ovog ljeta deset brodova vozi turiste, a svake godine ih je po jedan ili dva više. 

Komentirajte prvi

New Report

Close