Na dnevnom redu summita G8 mogla bi se naći i monetarna politika

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. lipanj 2013. u 15:22
Photo: EPA/BORIS ROESSLER

Za zemlje eurozone, pogotovo Njemačku, neovisnost središnje banke s naglaskom na stabilnosti cijena nedodirljiva je svetinja.

Čelnici skupine osam razvijenih gospodarstava (G8) vjerojatno će idućeg tjedna na summitu u Sjevernoj Irskoj raspravljati o ulozi središnjih banaka i monetarnoj politici, kazao je u četvrtak njemački izvor.

"Razumljivo je da širom svijeta postoje različita mišljenja o ulozi središnjih banaka i o monetarnoj politici", rekao je njemački dužnosnik, istaknuvši da će čelnici triju država eurozone, te Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Japana, Rusije i Kanade predstavljati širok spektar mišljenja.

Summit G8 održat će se 17. i 18. lipnja u luksuznom odmaralištu u sjevernoirskoj pokrajini Fermanagh. Britanija trenutno obavlja dužnost zemlje-predsjedateljice skupine G8.

"Uvođenje blaže monetarne politike mogla bi biti jedna od tema rasprave", rekao je dužnosnik novinarima.

U posljednje su vrijeme ubrzane rasprodaje na svjetskim tržištima zbog pojačane zabrinutosti da bi središnje banke mogle početi povlačiti stimulativne mjera koje su u ovoj godini pomogle podići cijene imovine na rekordne razine.

Američki Fed dao je naslutiti da bi mogao početi usporavati tiskanje novca, dok je japanska središnja banka, na poticaj vlade, pokrenula u travnju opsežan program monetarnog poticaja kako bi oživjela gospodarstvo.

Za zemlje eurozone, pogotovo Njemačku, neovisnost središnje banke s naglaskom na stabilnosti cijena nedodirljiva je svetinja.

"Važno je da razumijemo da mi u Europi i eurozoni imamo Europsku središnju banku kojoj je glavni cilj stabilnost cijena i koja je neovisna", kazao je njemački dužnosnik. "Postoje razlike u drugim zemljama i to je predmet rasprave", dodao je.

Iako su neki europski političari, među kojima i njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, izrazili zabrinutost zbog japanskih monetarnih poticaja, treće po veličini svjetsko gospodarstvo izbjeglo je osudu na nedavnim sastancima najbogatijih zemalja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastat će se tijekom summita s japanskim premijerom Shinzom Abeom, rekao je dužnosnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close