Na ‘Crni petak’ prodaja u američkim trgovinama pala, online porasla

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. studeni 2015. u 10:04
Foto: Reuters

Prošle je godine prodaja na Dan zahvalnosti i ‘Crni petak’ razočarala, pa su idućih tjedana trgovačke kuće uvele dodatne popuste kako bi privukle kupce.

Amerikanci su u trgovačkim lancima na Dan zahvalnosti i 'Crni petak' potrošili 12,10 milijardi dolara, manje u odnosu na 12,29 milijardi u ista dva dana prošle godine, pokazuju podaci ShopperTraka, dok je online prodaja snažno porasla.

Unatoč padu prodaje u trgovačkim lancima, ta analitička tvrtka ostaje pri svojim procjenama da će prodaja u SAD-u u studenom i prosincu biti 2,4 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju.

ShopperTrak ističe i kako je ove godine promijenio način obrade podataka, pa ne može točno odrediti koliko je u postotku pala prodaja u trgovinama na Dan zahvalnosti i 'Crni petak'.

Analitička kuća RetailNext objavila je, pak, da je na Dan zahvalnosti i 'Crni petak' prodaja u trgovinama pala za 1,5 posto, dok je prosječna potrošnja po kupcu skliznula 1,4 posto.

Podaci analitičkih tvrtki ukazuju na pad značaja 'Crnog petka', koji je donedavno označavao početak blagdanske sezone potrošnje, s obzirom da sve više trgovačkih lanaca posljednjih godina otvara svoja vrata kupcima navečer na Dan zahvalnosti.

Prošle je godine prodaja na Dan zahvalnosti i 'Crni petak' razočarala, pa su idućih tjedana trgovačke kuće uvele dodatne popuste kako bi privukle kupce.

Snažan rast online prodaje

I dok je prodaja u trgovačkim lancima pala, za Dan zahvalnosti i 'Crni petak' online prodaja snažno je porasla.

Prema podacima Adobe Digital Indexa, na Dan zahvalnosti i 'Crni petak' online prodaja dosegnula je 4,47 milijardi dolara, što je 18 posto više u odnosu na iste dane prošle godine i više od 4,35 milijardi koliko se očekivalo.

"Unatoč padu prodaje u trgovinama, ukupna potrošnja u ta dva dana bila je dobra, s obzirom na rast online prodaje", kaže Bill Martin, osnivač ShopperTraka.

Zahvaljujući dobroj situaciji u američkom gospodarstvu, rastu zaposlenosti i niskim kamatama, kao i padu cijena goriva, zbog čega Amerikancima ostaje više novca za kupnju drugih proizvoda, Nacionalna udruga trgovaca na malo (NFA) očekuje rast prodaje u ovogodišnjoj blagdanskoj potrošačkoj sezoni.

NFA procjenjuje da će prodaja u studenom i prosincu biti 3,7 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju. Prošle je godine u tom razdoblju prodaja porasla 4,1 posto.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close